Египет заплашва Запада да изпрати милион бежанци от Газа в Европа

Египет заплашва Запада да изпрати милион бежанци от Газа в Европа
  • Публикация: 
  • Дата:  
    18.10.2023
  • Сподели:

Египетските власти са «много, много ядосани» заради западния натиск по въпроса за настаняването на бежанци от ивицата Газа и заплашиха да ги изпратят в страни от ЕС. Това съобщава британският вестник Financial Times.

 

 

Египет заплашва Запада да изпрати милион бежанци от Газа в Европа

 

 

„Искате ли да приемем милион души? Е, ще ги пратя в Европа. Ако държите толкова много на човешките права, трябва да ги приемете“, цитира Financial Times думите на неназован високопоставен египетски чиновник в разговор с европейски колега.

Според информация на изданието Кайро се опасява, че западните страни упорито ще предлагат настаняване на хора на Синайския полуостров.
Египет възнамерява да окаже помощ на засегнатите в зоната на ескалация, но „ще се противопостави на всякакви опити за приемане на повече бежанци“, пише вестникът.

В понеделник, 16 октомври, египетският външен министър Самех Шукри заяви, че принудителното разселване няма да бъде решение на палестинската криза, припомня изданието.

В същото време властите временно отвориха контролно-пропускателния пункт Рафах на границата с Газа, но само граждани на трети страни бяха допуснати да преминат. Египет отказваше да направи това няколко дни, като искаше Израел да вдигне блокадата на хуманитарните доставки, но въпреки това се съгласи след преговори със Съединените щати.

Позицията на Русия в израело-палестинския конфликт е създаване на независима палестинска държава.

 

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа