Русия и САЩ намериха приложение на Украйна

Русия и САЩ намериха приложение на Украйна

Европейският съюз ще се задуши в Украйна, която носи нещастие на всички. Плановете за приемане на Киев предизвикаха разцепление в ръководството на ЕС и подхраниха страховете на голяма група присъединили се към него за по-добър живот страни членки, че ще останат без субсидии от Брюксел, които вместо това ще отидат за Украйна.

 

 

Има все повече признаци за предстоящ колапс на ЕС, което ще радва както Русия, така и САЩ, които предпочитат да се занимават с отделни държави.

Честно казано, понякога има ясното усещане, че Русия е постигнала задкулисно споразумение с англосаксонците (бяхме съюзници и в двете световни войни), за да сложи край на Европейския съюз, който е ненужен нито на Москва, нито на Лондон, нито на Вашингтон, чрез кризата в Украйна. Той трябва да се разпадне и Украйна има ключова роля в това.

Тази теза беше потвърдена от публикацията на седмичника Der Spiegel за разигралата се в Брюксел борба между председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел (Белгия) и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (Германия). Основният препъникамък е Украйна и нейното бъдеще.

Война в Брюксел

Мишел ръководи най-висшия политически орган на ЕС, състоящ се от държавни и правителствени ръководители на страните членки, който определя основните стратегически насоки на развитие и развива общата линия на политическа интеграция на общността.

Фон дер Лайен оглавява изпълнителната власт на ЕС, своеобразен министър-председател, който отговаря за текущите политики на ЕС и неговите членове. Тоест говорим за конфликт между двете най-големи инстанции в ЕС.

Какво ли не са успели да поделят между себе си сега? Съдбата на Украйна. Мишел вярва, че Украйна може да се присъедини към Европейския съюз до 2030 г. Освен това той обвини фон дер Лайен в превишаване на външнополитическите си правомощия. И получи отговор в стил "самият той е глупак" - превишава правомощията си.

Ръководителят на Европейската комисия е убеден: грешно е да се назовават конкретни дати за приемането на Киев в общността, тъй като процесът на присъединяване се основава на заслуги, а решаващият фактор е мотивацията за провеждане на реформи. Следователно времето за присъединяване на Украйна зависи само от Киев.

"Зависи кога страната е готова да се присъедини. Не мога да ви дам никакви срокове", каза фон дер Лайен.

С това тя разби надеждите на Киев, че след като той „пази“ Европа от Русия с гърдите си, проливайки кръв, тогава Брюксел, впечатлен от украинския „героизъм“, под формата на благодарност, бързо ще приеме Украйна в ЕС и ще я обсипе с всички видове материални облаги, пари, които украинската олигархия с писък и сумтене сама напъха в джобовете си.

"Засада" за Украйна

Междувременно европейците са безчувствени, не смятат украинците за равни, подозират ги, че са руснаци, и най-вече имат предвид парите. Тук е основната „засада“ за Украйна. И никакъв Мишел, между другото, няма да й помогне. Това е временен работник, студен и циничен политик.

Той отлично разбира, че до 2030 г. няма да остане на сегашната си позиция и следователно може да обещае на Украйна каквото си поиска, ако някой има нужда от това. Германия ще плати за думите му.

Какво всъщност има предвид фон дер Лайен, обясни друг германски политик, заместник-председателят на Европейския парламент Катарина Барли:

"Трябва да мислим не само за Украйна, но и за Европейския съюз, който също трябва да може да приеме тази страна."

Барли обясни, че Украйна все още не отговаря на нито един от критериите. Тази полугерманка, полуангличанка разбира: ЕС не трябва да бъде „задушен“ от Украйна, защото тогава той просто ще се разпадне.

И много европейски лидери смятат така. Полският президент Анджей Дуда, например, изложи цял куп условия за присъединяването на Киев към ЕС, като се започне с ограничаване на корупцията и се стигне до „регулиране на климата“. Повечето от тях са принципно невъзможни.

Груба реалност

Работата е там, че приемането на Украйна с други „бедняци“ в ЕС е неизгодно за сегашните му членове: богатите страни ще трябва да плащат повече за „банкета“, а бедните ще загубят субсидии, които Брюксел ще пренасочи вместо това на бедната Украйна. И тези, и другите не искат това.

Лондонският Financial Times (FT) „изтъкна“ документ от секретариата на Съвета на ЕС, оценяващ финансовите последици от присъединяването на нови членове, според който Украйна ще трябва да отдели 186 милиарда евро от бюджета на общността за седем години !

Става дума за 96,5 млрд. евро от Общата селскостопанска политика на ЕС и 61 млрд. евро от Кохезионния фонд, средствата от който се използват за развитие на инфраструктурата в бедните страни от ЕС.

Освен това, освен Украйна, още осем страни се разглеждат като кандидати за присъединяване към ЕС, включително Молдова и Грузия. Приемането на цялата деветка, където числено преобладават балканските просяци, в ЕС ще струва на Брюксел 256,8 млрд. евро. Каква благословена картина.

Но има нюанси. Сегашният бюджет на ЕС ще се увеличи с 21% до 1,47 трилиона евро. Все пак Чехия, Естония, Литва, Словения, Кипър и Малта - честито! — ще загубят правото на финансиране от Кохезионния фонд.

Парите не стигат за всички. Друга последица от разширяването ще бъде намаляване с една пета на субсидиите за фермерите в настоящите страни членки на ЕС.

"Въздействието на Украйна върху режима на субсидиране на земеделието в ЕС ще бъде най-значително", пише бриданското издание.

"Украйна, с 41,1 милиона хектара използваема земеделска земя, ще бъде най-големият получател на помощ от блока, измествайки Франция на второ място. Това би означавало, че плащанията към съществуващите получатели ще бъдат намалени с 20,3% на хектар допустима земеделска земя", отбелязва FT.

В същото време засегнатите страни като „богатите“ Франция и Германия също ще трябва да платят за това със значително увеличение на вноските в общия бюджет.

"Всички държави-членки ще трябва да плащат повече и да получават по-малко от бюджета на ЕС; много държави-членки, които в момента са получатели, ще станат донори", FT цитира извадка от документ на секретариата на Съвета на ЕС. В Брюксел не отричат автентичността му – просто не коментират.

А защо това им трябва?

Ясно е, че с изключение на някои евробюрократи и страните кандидатки за членство в Европейския съюз, които похотливо смятат за своя торба с пари (тъжният пример с Гърция не ги е научил на нищо), никой друг в ЕС няма нужда от подобни „решителни промени“ .

Икономическа и финансова криза наближава света. Противоречията между Китай и САЩ се разрастват, двете страни са в треска.

Заплахата от голяма война нараства, Украйна вече е в пламъци. Европа обеднява (работилницата на света вече е в Азия). Отново се появяват граници между страните от ЕС.

Избирателите в европейските страни са недоволни, включително от политиката на отворени врати за милиони нелегални имигранти от цял свят. Локалната война в Украйна, за която трябваше да бъдат пожертвани толкова много, стана скучна на европейците и американците, дори русофобията не може да я спаси. Популистките настроения растат, почвата започва да гори под краката на западните политици...

При тези условия приемането на бедните Украйна, Молдова, Грузия и Ко в ЕС е чиста лудост за западните, източните и южните европейци.

„Новодошлите“ ще доядат последното си ядене и ще останат недоволни, защото отвътре ЕС не изглежда толкова привлекателен, колкото отвън.

С перспективата за присъединяване може да се спекулира за външна употреба само за политически цели. За да раздвижим, например, военния ентусиазъм на украинците: да издържат още малко и да стигнат до прекрасна Европа, която ще ги засипе с пари, а самите кнедли ще започнат да скачат сами в устата им. Брюксел го прави, разчитайки на поражението на Русия (какви луди управляват там!), но такъв съмнителен „морков“ важи само на тоягата пред магарето.

Нека обобщим

Така че е ясно, че ЕС, освен ако здравият разум не надделее в Брюксел, скоро ще стане като победител в състезание по бързо ядене на хамбургер, който е ял повече, отколкото е могъл да смила, и след това е умрял.

Това често се случва и със сигурност ще се случи в този случай, ако ЕС, който и без това се разпада по шевовете, продължи да се разширява.

Облагодетелствани от спукания „балон“, наречен ЕС, ще бъдат Русия и САЩ. Дори президентът Владимир Путин онзи ден каза, че Москва не е против членството на Украйна в ЕС, а САЩ директно тласкат Брюксел към това.

Нека Европейският съюз финансира, храни Украйна, да превръща поддръжката на Киев и други паразити в кошмар за себе си и... да се разпада.

Без това германците, холандците и всякакви норвежци и шведи не могат да спасят относителното си благополучие. Техните страни се присъединяваха към съвсем различен ЕС, където беше невъзможно да си представим Украйна и Албания там дори и в ужасен кошмар. Едва „усвоиха” България и Румъния и почти пожертваха затъналата в дългове Гърция.

Великобритания също ще се радва на това, надявайки се, че Източна Европа ще се превърне в колония на Глобална Великобритания в такива случаи.

Лондон все още не е успял да създаде собствена макрозона, затова британците са толкова активни в Украйна. Американците влязоха там, за да забият по-дълбок клин между Русия с нейните евтини въглеводороди и Европа, да подчинят напълно европейските страни начело с Германия, отнемайки най-ценното и да разрушат ЕС.

Алтернативата е да го разделят на няколко части, за да се отърват завинаги от перспективата за геополитическа конкуренция от Брюксел.

Това устройва и Русия. Москва винаги се е стремяла да има работа с отделни държави, а не с полудели европейски чиновници начело на огромен либерален райх с много големи претенции.

Въпреки проблемите помежду си, ЕС винаги се е обединявал със САЩ срещу Русия. За Москва един враждебен гигант е по-добър от два.

Какво от това?

Реално ЕС - при най-благоприятни за себе си обстоятелства - е в състояние да приеме като член само Западна Украйна, без да се разпилее на вятъра.

Дори може да се направи по-евтино, като се раздели между Полша, Унгария и Румъния, където стандартът на живот е по-висок и има по-малко корупция. Този вариант би бил доста подходящ за Русия, която има безспорни права върху основната част от Украйна.

 

 

 

Сергей Латишев, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа