САЩ се страхуват от втори Афганистан в Украйна

САЩ се страхуват от втори Афганистан в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

Защо Путин все още не е нападнал НАТО и кога Русия ще ескалира украинския конфликт, това се питат авторите на нов доклад на RAND Corporation, водещ американски военен мозъчен тръст. Има известно разочарование в тона им.

 

 

Факт е, че през последната година и половина специалистите на RAND изграждаха различни „стълби за ескалация“ за нас. Предполагаше се, че Русия или ще използва тактическо ядрено оръжие, или ще атакува американски военни бази в Европа. В отговор на предполагаемия удар бяха сладострастно разработени варианти за отмъщение и наказание за Русия.

Нито един от тези сценарии обаче не проработи. В първите редове на доклада си авторите на RAND неохотно признават грешките на американската аналитична общност: „Прогнозите на американски експерти за ескалация на конфликта от страна на Русия се оказаха неточни, защото, първо, няма разбиране за това, как се вземат стратегически решения в Русия, и второ, значително се подценява толерантността на Русия към риска“.

Въпреки това експертите продължават да се борят: на американската върхушка се предлага още една стълба за ескалация. Този път се признава, че не само Русия, но и Украйна може да ескалира.

Рисковете от ескалация се делят на умишлени, непреднамерени и случайни. Да разгледаме непреднамерените. Например руските въоръжени сили нанасят удар на територията на Украйна и там под атака попадат официалните представители на държава-членка на НАТО. Ръководството на страната настоява за прилагане на чл.5. Русия, за да предотврати съгласувана атака на НАТО, атакува първа. Алиансът и Русия влизат в открита военна конфронтация.
Или руските ВКС /Въздушно-космически сили/ „опасно маневрират“ в Черно море, което води до смъртта на американски пилоти, управляващи разузнавателен самолет. Американското ръководство отговаря със заповед за сваляне на руски самолет или удар по руска военноморска база. Москва нанася ответни удари.

Друг вариант: Русия „разбира дейността на НАТО погрешно“, като разглежда доставките на ракети с голям обсег или обсъжданията за членството на Украйна в НАТО като намеса на алианса. Тогава Москва нанася предупредителен удар срещу страните от НАТО. Което от своя страна води до разклонение на пътя: такъв удар може да доведе до успешно сдържане на алианса или да го „разгневи“ и да го принуди да предприеме мерки за „наказване“ на Русия.

RAND оценява риска от непреднамерена ескалация като среден. Експертите смятат, че умишлената ескалация е по-вероятна. Украйна, изправена пред поражението, може да засили атаките си срещу руска територия - така учтиво се определят терористичните атаки срещу невоюващи лица, саботажи и изстрелвания на дронове, пълни с експлозиви.
Русия има по-широк спектър от потенциални действия. Москва може да увеличи интензивността на обстрела на украинска територия, да използва ядрено оръжие там (това чуваме от миналата година) и да използва химическо оръжие (но това е нещо ново).

Тук трябва да разберете, че американците постоянно представят собствените си събития като „ескалация“ от страна на Русия. Например, взривиха Северен поток и това се представя така, че Москва с цел ескалация спря доставките на газ за Европа.
Видяхме същото с ядрените оръжия. Режимът на Зеленски сглоби „мръсна бомба“ и стреля по Запорожката атомна електроцентрала, а американците междувременно изплашиха целия свят, че Москва се кани да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна.

Същата схема е възможна и с химическите оръжия: американците ще доставят нещо от неконтролираните си резерви в Украйна, а киевският режим без колебание ще го използва срещу своите граждани. Просто е.

Москва може също така да извърши „ограничена атака“ срещу силите на НАТО на територията на алианса, за да спре или намали доставките на западни оръжия за Украйна. Съединените щати също смятат подземните ядрени опити, които Русия може да проведе, като умишлена ескалация.

Най-интересният вариант за ескалация е създаването на някаква криза извън Украйна, която да принуди Вашингтон да бъде отвлечен от помощта на Киев. Странно е, че по принцип всичко попада в тази категория: дори ситуацията в Сирия, дори отношенията между Китай и Тайван, дори вътрешните вълнения в самите Съединени щати. Вашингтон се опитва да управлява едновременно толкова много кризи, че очевидно не разполага с достатъчно ресурси.

Това е лош сигнал за Украйна. Ако пожелаят, американците ще открият „ръката на Москва“ при всяко изостряне на световната сцена и ще могат бързо да влеят Киев в този въпрос.

Експертите на RAND дават много неубедителен отговор на въпроса защо Москва трябва рязко да повиши ставките сега. Бойните загуби са за украинците, териториалните също. Катастрофални поражения няма и не се очакват. Вътрешните сътресения, на които Западът възлагаше толкова много надежди, така и не се материализираха. Русия няма да загуби и да се разпадне. Защо имаме нужда от ескалация?

„Контролът на Кремъл над страната става все по-крехък, което може да принуди Путин да търси възможности за бързо прекратяване на войната“, фантазират анализатори на RAND. Наистина ли? Изглежда, че експертите просто проектират вътрешните проблеми на САЩ върху нас. Контролът на Белия дом върху страната наистина става все по-крехък с идването на Тръмп на власт. Последният удар върху Байдън и управляващата Демократическа партия може да дойде именно от загуба в Украйна.

Съвсем наскоро същият RAND убедително описа всички рискове от удължаване на украинския конфликт и даде съвет на Вашингтон „как да избегне дълга война“. Съединените щати се страхуват от втори Афганистан: колкото по-дълго се проточи украинският случай, толкова по-срамно поражение може да донесе за Съединените щати. Оттук и всички тези мечти, че сега Москва ще ескалира и тогава най-накрая ще може да я „накажем“. Военна конфронтация с НАТО, според американските стратези, ще изплаши народа на Русия и това ще отвори възможности за вътрешни сътресения и смяна на властта в Кремъл.
Тоест американските власти са тези, които спешно се нуждаят от ескалация в Украйна. Иначе там ще настъпи турбуленция и смяна на режима. Затова трябва да очакваме нови провокации от тяхна страна – те ще бъдат представени като ескалация от страна на Москва. И нежеланието на Русия да се изкачи по тази стълба ще бъде разпръснато в информационното поле с крясъци „къде са вашите червени линии?“ Е, вече преминахме през това и се справихме успешно.

Основният извод от доклада на RAND: нашите стратегически противници са абсолютно неспособни да предвидят действията на Русия, както самите те признават. Момчетата бяха напълно изгубени в мъглата на войната, желаем им успех.

Станете почитател на Класа