Хиляди демонстрират в Ереван след споразумението за Нагорни Карабах, съобщава се за сблъсъци

Хиляди демонстрират в Ереван след споразумението за Нагорни Карабах, съобщава се за сблъсъци
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.09.2023
  • Сподели:

Демонстрантите, сред които много млади хора, се събраха на Площада на републиката в центъра на Ереван. Те скандиран "Никол е предател!" по адрес на премиера Пашинян. Няколко камиона с арменски военнослужещи бяха също забелязани в района

 

 

Хиляди демонстранти се събраха днес в столицата на Армения, за да поискат от правителството да направи повече в подкрепа на етническите арменци в Нагорни Карабах, предадоха Ройтерс и БТА.

Демонстрацията се провежда на фона на приетото от арменските сепаратистки сили споразумение за прекратяване на огъня, според което те трябва да се предадат на Азербайджан.

Демонстрантите, сред които много млади хора, се събраха на Площада на републиката в центъра на Ереван. Няколко камиона с арменски военнослужещи бяха също забелязани в района.

Демонстрантите скандират "Арцах!" (Както в Армения наричат Нагорни Карабах, бел. ред.) и "Никол е предател!" (визирайки премиера Никол Пашинян).

Вечерта се стигна до сблъсъци между участници в протеста и полицията, съобщи Франс прес, като се позова на свой кореспондент на място.

Демонстранти замеряха с бутилки и камъни служителите на реда, които отговориха с зашеметяващи гранати. Полицията предупреди, че ще предприеме "специални мерки", ако редът не бъде възстановен.

По-рано днес Азербайджан обяви, че е спрял настъплението си в Нагорни Карабах, след като арменските сепаратистки сили се съгласиха на споразумение за прекратяване на огъня, чиито условия дават сигнал, че областта ще се върне под контрола на Баку, посочва Ройтерс.

А сепаратистите от населената преобладаващо с арменци азербайджанска област Нагорни Карабах обявиха, че най-малко 200 души са били убити, а над 400 - ранени, при започнатата вчера от Азербайджан военна операция.

По-рано днес Азербайджан каза, че е прекратил военните действия, след като е било сключено споразумение за прекратяване на огъня, в съответствие с което той ще си върне изцяло контрола върху Нагорни Карабах.

Тази вечер омбудсманът, назначен от сепаратистите в областта, Гегам Степанян съобщи за най-малко 200 убити и над 400 ранени. Сред загиналите са 10 цивилни, включително пет деца. Ранени са били 40 цивилни, сред които 13 деца.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа