Дипломати от САЩ и Китай се срещат в Малта, за да изгладят оптеднатите отношения.

Дипломати от САЩ и Китай се срещат в Малта, за да изгладят оптеднатите отношения.
  • Публикация: 
  • Дата:  
    18.09.2023
  • Сподели:

„Откровени, съществени и конструктивни“ разговори бяха проведени като възможна прелюдия към срещата между Джо Байдън и Си Дзинпин през ноември

 

 

 

Висши американски и китайски дипломати се срещнаха в Малта през уикенда, докато двете най-големи икономики в света се опитаха да изгладят обтегнатите отношения и да разчистят пътя за срещата на своите президенти – Джо Байдън и Си Дзинпин – през ноември.

 

Според както Пекин, така и Вашингтон, съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан се е срещал многократно с външния министър на Китай Ван И в Малта, където – според отделни изявления – са били проведени „откровени, съществени и конструктивни“ разговори.

 

В съобщение от Белия дом в неделя се казва, че двамата официални лица са обсъдили двустранните отношения между САЩ и Китай, опасенията за глобалната и регионална сигурност, войната на Русия срещу Украйна и проблемите около Тайванския пролив.

 

Министерството на външните работи на Китай каза, че страните са се съгласили да поддържат обмен на високо ниво и да провеждат двустранни консултации по азиатско-тихоокеанските въпроси, морските въпроси и външната политика.

 

Срещите са първите, които се провеждат между Съливан и Уанг от май, четири месеца след като Байдън нареди на американски изтребители да свалят балон, управляван от Китай, край бреговете на САЩ. Китай осъди свалянето като "сериозно нарушение на международната практика".

 

Администрацията на Байдън отмени пътуването до Пекин на американския държавен секретар Антъни Блинкен.

 

China’s foreign minister, Wang Yi.

 Външният министър на Китай Уан И. Снимка: Tatan Syuflana/AP

 

Обтегнатите отношения между САЩ и Китай заради американската подкрепа за Тайван, търговските търкания около интелектуалната собственост и натрупването на китайска армия – особено в областта на хиперзвуковите ракети, с които САЩ не разполагат – поставят под съмнение срещата между Байдън и Си на азиатско- Среща на Тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) в Сан Франциско през ноември.

 

Миналата седмица висшата китайска агенция за сигурност намекна, че всяка среща между двамата лидери зависи от това САЩ да „покажат достатъчно искреност“. Байдън и Си не са се срещали от ноември 2022 г., когато имаха три часа и половина странична среща на Г-20 в Бали, Индонезия.

 

След тази среща Байдън каза, че САЩ ще се „съревновават енергично“ с Китай, като същевременно настоя, че той „не търси конфликт“. Си каза, че страните трябва да „проучат правилния начин да се разбираме“.

 

Но Си не се появи на срещата на Г-20 в Ню Делхи, Индия, миналия уикенд. По-късно Байдън изрази разочарование, но добави, че ще „го види“.

 

В прочетеното в неделя, предоставено от Белия дом, се казва, че срещата между Съливан и Уанг е част от „продължаващите усилия за поддържане на отворени линии за комуникация и отговорно управление на отношенията“.

 

В изявлението се добавя, че разговорите се основават на разговора в Бали, срещите на Съливан и Уанг през май и дипломатическите посещения на САЩ в Пекин през последните няколко месеца от Блинкен, министъра на финансите Джанет Йелън, специалния посланик по въпросите на климата Джон Кери и министъра на търговията Джина Раймондо.

 

В известието на САЩ се казва, че Съливан „отбеляза важността на мира и стабилността в Тайванския проток“ по време на срещите. Според изявлението на китайското външно министерство Уанг предупреди САЩ, че Тайван е „първата непреодолима червена линия на китайско-американските отношения“.

 

 

 

Източник: www.theguardian.com

 

Станете почитател на Класа