СМИ назоваха условието за ускореното влизане на Украйна в ЕС

СМИ назоваха условието за ускореното влизане на Украйна в ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.09.2023
  • Share:

Guardian: Присъединяването на Украйна към ЕС ще се ускори само при максимален натиск

 

 

СМИ назоваха условието за ускореното влизане на Украйна в ЕС

 

Процесът на присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС ще бъде ускорен само ако има «максимален политически натиск» в рамките на блока, пише вестник Guardian, позовавайки се на източници.

Според високопоставен европейски дипломат Украйна и Молдова са най-вероятните претенденти за членство. Той обаче предупреждава, че няма да се направи нищо за ускоряване на процеса на присъединяване към ЕС, докато не се вдигне сериозен «шум» в рамките на блока.

«Нищо няма да се случи, докато няма максимален политически натиск. Защо страните членки биха се съгласили на разширяване въпреки статуквото?» — цитира вестникът думите на източник в Европейската комисия.

На 28 февруари миналата година Владимир Зеленски подписа заявление за присъединяване на Украйна към ЕС. Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз на срещата на върха в Брюксел на 23 юни 2022 г. одобриха предоставянето на статут на кандидати за присъединяване към съюза на Украйна и Молдова. За да започнат преговори, страните трябва да изпълнят редица условия, включително реформи и засилване на борбата с корупцията.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа