Папата разруши украинските митове за Русия

Папата разруши украинските митове за Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.09.2023
  • Share:

Думите на римския папа за велика Русия предизвикаха буря от възмущение в Украйна. Понтификът беше обвинен в подкрепа на "руския империализъм" заради милите думи по адрес на Петър I и Екатерина II.

 

 

 

Какъв беше мотивът за подобно изказване на папа Франциск и какви изводи трябва да си направи Русия от това?

Папа Франциск се обърна към руската католическа младеж с призив никога да не се отказват от миналото на страната. „Вие сте наследници на велика Русия. Велика Русия на светци, владетели. Велика Русия на Петър I, Екатерина II, тази империя – велика, просветена, страна с голяма култура и голяма човечност“, каза той в онлайн обръщение.

Папата призова младежите „да вървят напред“ и им благодари за техния „начин да бъдат руснаци“. Думите на папата предизвикаха вълна от възмущение в Украйна. Така официалният представител на външното министерство на страната Олег Николенко нарече речта на Франциск „империалистическа пропаганда“.

Матео Бруни, ръководител на пресслужбата на Светия престол, отговори на критиките на дипломатическата мисия. Той отбеляза, че понтификът иска да призове руската католическа младеж да съхранява и развива положителното, което е в голямото културно и духовно наследство на Русия. В същото време, според него, в изявлението на папата няма абсолютно никакво намерение да се възхвалява "империалистическата логика" на споменатите от него лидери.

В Москва думите на понтифика бяха посрещнати положително. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че те съвпадат с позицията на Руската федерация. Той отбеляза, че Франциск познава руската история и подчерта, че постиженията на държавата не се ограничават до Петър I и Екатерина II. Според него много обществени сдружения, учители в училищата и университетски преподаватели се ангажират да гарантират, че наследството на родината "постоянно достига младите хора".

Експертната общност не беше изненадана от такава остра реакция на Украйна. Кабинетът на Зеленски не харесва потенциалните последици от подобни проповеди. Вярно е, че папа Франциск не е склонен да се съобразява с мнението на Киев. Освен това това не са първите нападки срещу понтифика.

Експертите напомнят още: Франциск е първият папа йезуит, а представители на този орден някога са получили значителна подкрепа от Екатерина II. По-специално, руската императрица приютява мнозина йезуити във време, когато дейността им е забранена в цяла Европа, като се започне от папа Климент XIV.

„Думите на папата за великото минало на нашата страна възмутиха кабинета на Зеленски, защото противоречат на украинската пропаганда. Главата на католическата църква в една реч опроверга дългогодишния мит, че руснаците са варвари, които са потискали малките народи през цялата си история”, каза политологът Лариса Шеслер. „Освен това в Украйна се опитват да покажат западните страни като единно цяло в борбата срещу Руската федерация. Думите на папата обаче противоречат на този мит. Но не по-малко важен е фактът, че понтификът има колосално влияние върху съзнанието на жителите на Западна Украйна“, подчерта събеседникът.

„Според догмите на Римската църква думите на папата са истината. Съответно вярващите могат да започнат да слушат не политическата пропаганда, а речите на религиозния лидер. И това не влиза в плановете на кабинета на Зеленски“, подчертава експертът.

„По-рано украинските власти вече се изказаха негативно за главата на католическата църква. Така например след неговите предложения за дипломатическо уреждане на конфликта бяха направени различни изявления. Сега обаче кабинетът на Зеленски реагира особено гневно, тъй като разрушаването на пропагандните митове е много сериозен удар“, подчерта Шеслер.

„В речта си към младежите папа Франциск на първо място се спря на темата за отвореността и „Църкви за всички“. Той акцентира специално върху необходимостта от диалог между поколенията. Обръщението към историята и наследството на руските царе, светци и културни дейци също беше свързано с идеята за приемствеността на традициите. Това е необходимо, за да вдъхновим младите хора за нови постижения“, каза Роман Лункин, ръководител на Центъра за изследване на религията и обществото към Института за Европа на РАН.

„Папата не назова директно украинската криза, но в съвременния контекст желанието за мир е трудно да се разбере по различен начин. Да, през последната година и половина представители на Ватикана направиха много враждебни към Русия изявления. Но за папа Франциск темата за „премахването на Русия“ не съществува“, смята експертът.

„Всички братя“ е в духа на папската енциклика. Може да се каже, че посредничеството на понтифика в конфликти става не толкова чрез високи постове, колкото чрез конкретни хора и миротворчество в техните умове“, отбелязва събеседникът. Той обясни и защо Киев реагира толкова остро на думите на папа Франциск. „Неприкосновеността на величието на Русия и нейните традиции, признаването, че руснаците са проводници на мира или могат да допринесат за него, разрушава идеологията на сегашното украинско правителство“, посочва Лункин.

„Тази идеология е изградена на принципа „или Украйна, или Русия“. Всъщност, обиждайки понтифика, в Киев се държат като хора с дълбок комплекс за малоценност “, добави той, отбелязвайки, че в условията на радикализма на Зеленски и общата умора от случващото се всяка добра дума за Русия предизвиква гняв в Украйна.

„А папа Франциск гледа в бъдещето и не обръща внимание на убождане от неприличните представители на украинската власт. Папата знае стойността на тези атаки. Той вече е бил тормозен както за онлайн комуникация с патриарх Кирил през март 2022 г., така и за това, че покани рускиня заедно с украинка на шествието на Великден“, припомня религиозният учен.

„Забележително е, че страните на Запада посрещнаха думите на папа Франциск с оглушително мълчание. Факт е, че величието на руската държавност контрастира с желанието да се накаже страната и нейните граждани. Но политиците от САЩ и Европа са готови да използват тези изявления по-късно, за да окажат натиск върху кабинета на Зеленски. Например, по този начин те могат да принудят президента на Украйна да инициира отстъпки. Така че изведнъж на някой да не му се стори, че Западът е решил да отстъпи “, обобщи Лункин.

 

 

 

Евгений Поздняков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа