Русия: САЩ местят биолабораториите си от Украйна в страните от ОНД

Русия: САЩ местят биолабораториите си от Украйна в страните от ОНД
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.08.2023
  • Share:

След като САЩ бяха принудени да ограничат няколко военно-биологични проекта в Украйна, за сметка на което увеличиха дейността си в тази сфера в ОНД, заяви заместник-секретарят на Съвета за сигурност Алексей Шевцов в интервю за "Российская газета".

 

 

"След като американците трябваше да ограничат редица проекти в Украйна, тяхната активност в страни на ОНД се увеличи", е заявил събеседникът на вестника.

Според него САЩ разработват биологични оръжия, включително такива, "насочени срещу определени етнически групи".
В същото време американците, според Шевцов, "правят опити да прехвърлят биопрограми в други държави, да установят контрол върху биологичните изследвания, да получат достъп до резултатите от тях, да събират колекции от биоматериали и патогени, включително особено опасни. В същото време противодействието на Русия, а именно "редовната разяснителна работа" за опасностите от подобни програми, е принудило Вашингтон "да крие по-внимателно истинските си цели".

"Сега Пентагонът е принуден да мимикрира, да прикрива насочеността на проектите си, да се крие зад "граждански" изследователски институти", отбелязва заместник-секретарят на Съвета за сигурност.

По-рано Министерството на отбраната заяви, че военно-биологичните проекти на Пентагона по света позволяват на САЩ да получат достъп до потенциални агенти за биологични оръжия. Ръководителят на Силите за радиационна, химическа и биологическа защита (СРХБЗ) Игор Кирилов заяви, че министерството разполага с информация за повече от 100 украински участници в американските биологични програми с двойна употреба. Според него Киев си сътрудничи с Вашингтон в работата с антракс, дребна шарка, чума, ебола и общо почти 50 вида бактерии и вируси.

Станете почитател на Класа