Ларс фон Триер: Руските животи също са от значение

Ларс фон Триер: Руските животи също са от значение
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.08.2023
  • Share:

Датският режисьор Ларс фон Триер ("Нимфоманка", "Антихрист", "Танцуващият в мрака", "Догма 95") се обърна публично към руския президент Владимир Путин, украинския президент Володимир Зеленски и датския министър-председател Мете Фредериксен в социалните мрежи, коментирайки за първи път войната в Украйна.

 

 

 

"До г-н Зеленски, г-н Путин и не на последно място до г-жа Фредериксен (която вчера позираше като безумно влюбена жена в пилотската кабина на една от най-ужасяващите машини за причиняване на смърт на нашето време, усмихвайки се от ухо до ухо): "Животите на руснаците също са от значение", написа Ларс фон Триер в Instagram.

 

 

 

Последната фраза е написана с главни букви. Очевидно режисьорът прави аналогия с лозунга на антирасисткото движение в САЩ" Black Lives Matter" (Животите на чернокожите имат значение). Режисьорът завършва съобщението си с "Всичко най-добро, Ларс".

Говорейки за датския министър-председател Мете Фредериксен, Ларс фон Триер имаше предвид факта, че тя беше позира заедно със Зеленски в пилотската кабина на американски изтребител F-16.

 

 

 

На 20 август Володимир Зеленски се срещна с Мете Фредериксен в Дания. Двамата посетиха военновъздушната база Скридструп в град Военс и разгледаха изтребители F-16. След това Фредериксен заяви, че Дания ще предаде 19 такива изтребителя на Украйна.

 

 

 

Носителят на "Златна палма" на филмовия фестивал в Кан и на множество награди за кино Ларс фон Триер неведнъж е правил публично остри изказвания по различни теми. През 2011 г. той беше обявен за персона нон грата на филмовия фестивал в Кан заради изразена "симпатия към Хитлер".

Думите на датския режисьор предизвикаха негативна реакция в Украйна. Според Military Observer местните медии и социалните мрежи призовават за "наказание за режисьора" чрез отнемане на титлите и наградите му, а също така има предложения да се забрани показването на творбите му в страната и че "той трябва да се извини на целия украински народ".

В Русия думите на фон Триер също не останаха незабелязани. Руската телевизионна водеща Ксения Собчак нарече датския режисьор свой идол.

Маргарита Симонян, главен редактор на телевизионния канал RT и на информационната агенция "Россия Сегодня", предположи, че изказванията на режисьора ще предизвикат нови скандали около неговата личност. "Чакам да открият на Ларс фон Триер недоплатени данъци или гримьорка, която е потупал по рамото преди 30 години, а сега тя а е решила, че е била изнасилена", каза журналистката.

Това не е първият случай, в който датски режисьор изразява мнението си по политически въпроси. През 2002 г. Ларс фон Триер беше един от тези, които поискаха от датските власти да не екстрадират бившия ръководител на чеченското сепаратистко правителство Ахмед Закаев в Русия.

Станете почитател на Класа