Ердоган: Турция ще продължи с усилията за възобновяване на зърнената сделка

Ердоган: Турция ще продължи с усилията за възобновяване на зърнената сделка
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.08.2023
  • Share:

Турция ще продължи усилията си за разрешаване на украинската криза и възобновяване на сделката за зърно, каза турският президент Тайип Ердоган в обръщение към нацията след заседание на кабинета. Обръщението беше излъчено от канала TRT.
„Ще положим усилия да отворим отново зърнения коридор при справедливи условия, които ще отговорят на очакванията на всички страни, тъй като вярваме, че е възможен по-справедлив свят. Също така активно ще работим за уреждане на украинския конфликт", каза Ердоган.
Той заяви „Турция е единствената страна, която полага усилия за прекратяване на войната в Украйна. Ще направим всичко възможно надеждите за мир да растат", добави турският лидер.
Ердоган каза, че се надява да се срещне с руския лидер Владимир Путин през септември и че турският външен министър Хакан Фидан може да посети Русия през следващите дни, за да подготви преговори с него.
На 17 юли Русия се оттегли от черноморската зърнена сделка, която първоначално беше сключена в Истанбул през юли 2022 г. и предвиждаше безопасен износ на украинско зърно през Черно море, както и създаване на условия Русия да изнася своите селскостопански продукти и торове. Москва заяви, че оттеглянето й е провокирано от неизпълнението на задълженията на другите страни по клаузите на Истанбулските споразумения, които трябваше да дадат зелена светлина за доставките на руски агробизнес продукти на световните пазари.
По-късно руското министерство на отбраната обяви, че поради прекратяването на сделката за зърно, влизащо в сила в полунощ московско време на 20 юли, Русия ще разглежда всички кораби, насочени към украинските пристанища на Черно море, като превозвачи на военни товари и съответно такива кораби ще се считат на участници в украинския конфликт на страната на Киев. Министерството съобщи още, че редица морски зони в северозападната и югоизточната част на международните води на Черно море са обявени за временно опасни за корабоплаване.
На 10 август Украйна обяви временни коридори в Черно море за търговски кораби, които плават към или от пристанищата Черноморск, Одеса и Южни.

Станете почитател на Класа