Разследване на "Дейли телеграф": Китай помага на Русия с военна техника

Разследване на "Дейли телеграф": Китай помага на Русия с военна техника
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.08.2023
  • Share:

Пекин доставял хеликоптери, дронове, оптични мерници и важни метали, използвани в отбранителната индустрия. Макар и Китай да твърди, че е неутрална страна и се представя за основен посредник за постигане на мир в Украйна, Пекин помага на Русия с хеликоптери, дронове, оптични мерници и важни метали, използвани в отбранителната индустрия, твърди разследване на журналисти от британския "Дейли телеграф", цитирано т БНР.

 



Руски фирми, включително санкционирани компании, участващи в производството на ракетни установки, бронирани превозни средства и стратегически бомбардировачи, са получили десетки хиляди пратки от Китай след нахлуването на Русия в Украйна, показва разследването.

Търговията между Китай и Русия се очаква да надхвърли 200 милиарда долара тази година - нов рекорд, въпреки че китайският износ за други страни е намалял значително, пише изданието.

Износът на стоки с потенциална военна употреба се е увеличил повече от три пъти през годината, която приключи този юни, в сравнение с предходната, според анализ на сайта за търговски данни Observatory of Economic Complexity. Такива стоки са нанирачин "стоки с двойна употреба", което означава, че имат и граждански цели, което позволява на Китай да заобиколи международните санкции и да твърди, че извършва само законна търговия с Русия.

Подкрепата на Китай изглежда помага на Русия да издържи на санкциите, поставяйки под въпрос ефективността на кампанията на Запада срещу Москва, насочена към срив на руската икономика.

Една китайска компания е изпратила 1000 дрона в Русия през двата месеца преди войната според данни, събрани от изследователската организация Molfar Global. Тази фирма, Shantou Honghu Plastics, се представя като търговец на едро на детски играчки на своя уебсайт и профили в социалните медии. Дроновете са били изпратени на руска фирма, наречена Samson, която по подобен начин се представя за търговец на едро на игри и играчки и изглежда е фиктивна компания, посочвайки само 10 000 рубли капитал на името си, според публичния регистър на компаниите.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа