Полша ще гласува на референдума и за стената по границата с Беларус

Полша ще гласува на референдума и за стената по границата с Беларус
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    16.08.2023
  • Сподели:

Полското правителство публикува последния въпрос, който ще бъде поставен на общонационален референдум, който се планира да се проведе едновременно с парламентарните избори на 15 октомври.
Министърът на отбраната Мариуш Блашчак обяви в социалната медийна платформа X (бивша Twitter), че четвъртият въпрос на референдума ще се отнася до стената на границата на Полша с Беларус.
„Подкрепяте ли премахването на бариерата на полската граница с Беларус?" гласи въпросът, публикуван от началника на отбраната. „Вие ще решите дали нашата граница ще продължи да бъде защитена и безопасна", каза той в кратко видеообръщение.
От петък представителите на полското правителство публикуват въпроси, които планират да включат в референдума. Първият въпрос е за продажбата на държавни предприятия, вторият е за повишаване на възрастта за пенсиониране, а третият е за приемането на нелегални мигранти от Близкия изток и Африка и принудителното им преселване в европейските страни.
Полша построи бариерна стена с височина 5,5 метра и дължина 186 километра и оборудвана със съоръжения за дистанционно управление през януари-юни 2022 г., за да предотврати проникването от Беларус на нелегални мигранти с произход от Африка и Близкия изток.
Минск многократно е заявявал „Стената представлява сериозна заплаха за уникалния природен резерват Беловежка пуща, последният оцелял участък от първична гора в Европа, през който минава участък от границата между двете страни".

Станете почитател на Класа