Англия трябва да признае ролята си в преврата в Иран от 1953 г.

Англия трябва да признае ролята си в преврата в Иран от 1953 г.
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    16.08.2023
  • Сподели:

„Обединеното кралство трябва най-накрая да признае водещата си роля в преврата от 1953 г., който свали последния демократично избран лидер на Иран, в името на доверието във Великобритания и движението за реформи в Иран", каза бивш външен министър.
САЩ официално признаха ролята си преди 10 години с разсекретяването на голям обем разузнавателни документи, които ясно показаха, че свалянето на избрания премиер Мохамад Мосадег преди 70 години е било съвместно начинание на ЦРУ и MI6. Официалната позиция на правителството на Обединеното кралство е да отказва коментар по въпрос на разузнаването.
Първоначалният заговор с кодово име Operation Boot е изготвен от MI6, след като Мосадег стана министър-председател и доминиращата британска петролна компания в Иран беше национализирана. Администрацията на Хари Труман не искаше да има нищо общо с това, виждайки Мосадек като опора срещу комунизма, но Уинстън Чърчил успя да убеди неговия приемник Дуайт Айзенхауер. През пролетта на 1953 г. ЦРУ започва съвместно планиране с MI6 и операцията бе преименувана на Ajax.
На 70-ата годишнина от преврата, Дейвид Оуен, външен министър от 1977 до 1979 г., каза пред Guardian: „Има основателни причини да признаем ролята на Обединеното кралство със САЩ през 1953 г. в събарянето на демократичното развитие. Признавайки, че сгрешихме в това и навредихме на стъпките към демократичен Иран, сега правим реформите там малко по-вероятни".
По време на мандата на лорд Оуен във външното министерство, режимът на болния шах падна в Ислямската революция, която много историци разглеждат като закъсняла последица от смъртта на иранската демокрация през август 1953 г.
„През есента на 1978 г. предупредих много публично по телевизията, че предстоящото управление на моллите ще бъде много по-лошо от управлението на шаха по отношение на човешките права и личното щастие. За съжаление бе доказано, че това е вярно", каза Оуен.
„Дадох ясно да се разбере на шаха, че неговата форма на управление трябва да даде път на демократични реформи, но ми се иска да знаех за сериозното му заболяване и да можех да го притисна много по-рано през 1978 г. да остане в Швейцария за лечение и да остави в Иран да се появи по-демократично правителство. Днес силните аргументи на жените за реформи в Иран се чуват и уважават, защото са верни на политически дух, който има дълга история в Иран. Британското правителство днес би помогнало на тяхната кауза и би я направило по-вероятно да успее и да не бъде пренебрегната, ако признаем миналите грешки през 1953 г., както признах грешките, които направих от 1977 до 1979 г.", добави той.
Нов филм, Coup 53, проследява историята на преврата, като се фокусира върху младия британски шпионин Норман Дарбишър, изиграл ключова роля,. Въпреки че получиха възторжени отзиви, режисьорът Таги Амирани и ветеранът от холивудския редактор Уолтър Мърч не успяха да намерят дистрибутор, факт, който те отдават на продължаващата маска на официалната тайна на Обединеното кралство.
„Имахме най-странните и зловещи опити да скрием както съдържанието на филма, така и шансовете му за разпространение в много изопачени инциденти, достойни за льо Каре", каза Амирани.
Ричард Нортън-Тейлър, автор на „Състоянието на секретността", книга за британското разузнаване и медиите, каза: „Тъжно, абсурдно и наистина контрапродуктивно е британското правителство да продължава да се крие зад вековната си мантра за „нито потвърждават, нито отричат" и все още отказват да признаят водещата роля на MI6 в свалянето на Мосадег, след като толкова много, включително официални документи на ЦРУ за това, бяха разкрити в продължение на толкова много години."

Станете почитател на Класа