Тежкото положение на афганистанските жени, служили в армията и полицията

Тежкото положение на афганистанските жени, служили в армията и полицията
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    16.08.2023
  • Сподели:

В патриархалното общество на Афганистан беше табу жените да се присъединяват към армията, но стотици жени нарушиха това ограничение.
На 21 години, Шигма Фору се присъединява към 207-ми армейски корпус Зафар в Херат. Баща й, също член на афганистанската армия, и майка й подкрепиха решението й да се запише. Тя никога не си е представяла, че талибаните един ден ще си върнат властта в Афганистан. Силите им поеха контрола над столицата Кабул на 15 август 2021 г., а Фору беше в двуседмичен отпуск, когато беше съобщено, че провинция Херат е паднал.
Молла Хайбатула Ахундзада, върховният лидер на талибаните, обяви обща амнистия след превземането, но според Фору онези, които са работили в бившите военни сили, не са били включени него. В първите дни на управлението на талибаните, Алия Азизи, бивш началник на женския затвор в провинция Херат, изчезна, след като беше повикана в офиса от властите.
Разследване на New York Times съобщи, че през първите шест месеца на талибанското управление около 500 войници и държавни служители от предишния афганистански режим са били убити от талибаните.
„Дори тези, които се предадоха, бяха застреляни. Когато талибаните започнаха да минават от врата на врата, изгорих документите си. Излязох от къщата и се скрих. Не мога да пътувам свободно или да издържам семейството си. През тези две години прекарах всеки момент в криене и в страх от смъртта. Тъй като талибаните налагат ограничения върху живота на жените, нашата икономическа ситуация се влоши", казва Фору.
Фору описва живота си под сянката на талибанското управление като „плен и постепенна смърт". „Стоя вкъщи като затворник Честно казано, много съм уморена. Ако самоубийството беше правилно, щях да сложа край на този нещастен живот". Поради страха си от арест тя няма контакт с бившите си колежки в Афганистан, но казва, че редица от тези, които са избягали в съседни страни, вече имат психични заболявания.
Около 4000 жени са работили в афганистанската военна система, според данни, събрани от предишното правителство на Афганистан. Сега някои са принудени да просят за прехраната си.
Според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси 28,8 милиона души в Афганистан се нуждаят от хуманитарна помощ.

Станете почитател на Класа