Какво прави „Сръбската листа” във Вашингтон?

Какво прави „Сръбската листа” във Вашингтон?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.08.2023
  • Share:

Депутатите от партията «Сръбска листа», която обединява народните депутати от сръбския народ в Косово и Метохия Игор и Славко Симич, бяха на «официално посещение във Вашингтон» в края на юли. Както се посочва от прес-службата на партията, те са имали «важни срещи» с високопоставени представители на Държавния департамент, както и с представители на «сръбската фракция» в Конгреса на САЩ. Например със заместник-помощник държавния секретар и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар. В патриотичното пространство историята предизвика най-малкото недоумение, и като максимум — резонанс.

 

 

 

Когато депутатите от политическа асоциация, напълно контролирана от Белград, внезапно „самостоятелно“, без придружаването на висши чиновници, отиват във Вашингтон, изглежда странно. Естествено, пътуването няма как да не е съгласувано с администрацията на президента на Сърбия. Но за обикновените хора вратите и ключалките на голямата политика са затворени — може само да се гадае «какво беше това»?

Депутатите не уточниха кой е организаторът на пътуването им. Четиричленна делегация на сръбското гражданско общество от Косово наскоро посети Вашингтон. Тогава пътуването беше организирано от Атлантическия съвет. Този път пътуването отново изглежда като «жест на добра воля», за да покаже готовността на старите бели господари да се снизходят към нещастните косовски сърби. Вярно, никой не отиде от Белия дом или Конгреса в Косово, за да общува с хората (особено на север, където страстите не стихват през последните месеци), но само двама депутати бяха извикани във Вашингтон. Очевидно там са обяснили какво категорично не може да се направи, какво трябва да се направи и как да се сложи край на ескалацията (спойлер: да накараме косовските сърби да млъкнат и да се „успокоят“).

Сега, в добрия смисъл, сръбските депутати трябва да бъдат заведени в Москва и Пекин, за да им напомнят за необходимостта да се придържат към Резолюция 1244, която поддържа териториалната цялост и суверенитета на Сърбия на територията на Косово и Метохия. Демонстративното „тропане с крак” с изоставянето на парламента, полицията и бойкота на изборите не решава проблемите на сръбския народ в Косово, а само влошава положението им. В това отношение сърбите просто трябва да се хванат със зъби за всякакви институционални решения и международни правни актове, които защитават региона и тях лично.

Символично е, че изминаха точно два месеца от превземането на общински сгради в северната част на провинцията от силите на „косовската спецполиция“, за да доведат на власт нови албански кметове. Това предизвика ново напрежение на Севера. Докато Прищина и Белград се обвиняват взаимно, международната общност настоява за спешна деескалация на кризата на място. Освен това е деветият месец, откакто мнозинството сърби напуснаха косовските институции (парламента, полицията, а сега и общинските администрации). Затова фокусът е върху «европейския план» за деескалация, състоящ се от три точки, с изискванията за преместване на кметовете на сръбските селища на «алтернативни места», изтегляне на специалните сили от администрациите на заловените селища и задължението на местните сърби да участват безусловно в нови избори. Според споразумението в Братислава на 11 юли изборите трябва да се организират «в края на летния сезон». Може би братята Симич са били извикани във Вашингтон за редовни консултации в навечерието на предизборната кампания? Принципите на демокрацията се разрушават пред очите ни от „стълба на световната демокрация“.

 

 

Владимир Басенков,Южная служба новостей

 

A.Z

Станете почитател на Класа