Унгарски експерт сравни украинското контранастъпление със самоубийство

Унгарски експерт сравни украинското контранастъпление със самоубийство
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.08.2023
  • Share:

Експертът Фелди: началото на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна беше самоубийствено решение

 

 

 

Началото на украинското контранастъпление беше глупаво и самоубийствено политическо решение, неоправдано от професионална военна гледна точка, заяви за РИА Ласло Фелди, унгарски военнополитически експерт, ръководител на Настоятелството на фондация „Защитено общество“.

„Считам, че ако попитате военни политици и военни експерти, както в Америка, така и в Западна Европа, те единодушно биха казали, че контранастъплението е напразно. Неговото започване не беше военнополитическо решение, а политическо, глупаво, самоубийствено и означаващо унищожаване на хиляди хора.

От професионална гледна точка то беше напълно напразно. За една година Русия изгради системна отбрана, която не може да бъде превзета с традиционните оръжия. Който и да опита, ще последва самоубийство. Повече от ясно е, че се случва точно това», каза Фелди.

Според него решението за контранастъплението е било взето не само заради „безразсъдно политическо поведение“, но и в интерес на престъпните кръгове, замесени в търговията с органи, включително от загиналите украински военни.

Каквото и да предизвика украинското контранастъпление, «от професионална гледна точка още от първите минути беше невъзможно да си представим, че то ще бъде успешно», отбеляза експертът.

Украинското контранастъпление в Южно-Донецко, Артьомовско и на първо място в Запорожско направления започна на 4 юни. Киев хвърли в бойните действия бригади, обучени от НАТО и въоръжени със западна техника, включително с широко рекламираните танкове Leopard — впоследствие кадри с димящи машини на бойното поле предизвикаха резонанс на Запад.

Както заяви президентът на РФ Владимир Путин на 21 юли, няма резултати за украинските войски, „поне засега“, а западните куратори са „явно разочаровани“ от хода на „контранастъплението“.

На Киев, според него, не помагат „нито напомпваните колосални ресурси, нито доставките на оръжия, танкове, артилерия, бронирани машини, ракети, нито изпращането на хиляди наемници и съветници“.

На 4 август руското министерство на отбраната съобщи, че от началото на „контранастъплението“, през юни-юли, украинските войски са загубили повече от 43 хиляди човека и над 4,9 хиляди единици оръжие.

Сред унищожената украинска техника — 26 самолета, девет хеликоптера, 1831 бронирани машини, включително 25 германски танка Leopard, седем френски колесни танка AMX и 21 американски бойни машини на пехотата Bradley.

Западните СМИ спецално отбелязват ефективността на минните полета на въоръжените сили на РФ.

На този фон държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази мнение, че настъплението на въоръжените сили на Украйна ще продължи „още много месеци“, а Щатите започнаха да доставят касетъчни боеприпаси на въоръжените сили на Украйна. Въпреки че, според експерти, интервюирани от РИА Новости, те не са в състояние радикално да променят ситуацията.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа