Холандски експерт разкритикува идеята да се обучават пилоти от ВСУ да управляват F-16

Холандски експерт разкритикува идеята да се обучават пилоти от ВСУ да управляват F-16
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.08.2023
  • Share:

Политологът Гителинк: обучението на ВСУ на F-16 няма да им помогне да надделеят над руснаците

 

 

 

Обучението на украински пилоти да управляват изтребителите F-16 ще доведе до нова ескалация на конфликта и няма да им помогне да вземат връх над руснаците в небето, това заяви за РИА Новости Аб Гителинк, холандски журналист, политолог и публицист, създател на медийния ресурс Alternatief («Алтернатива»).

«Обучението на украински пилоти да летят на F-16 е лош план. Мисля, че това ще доведе до нова ескалация на войната. Чух от военните, че това просто няма да сработи. Необходима е задълбочена подготовка преди всичко. Руснаците могат да свалят изтребителите F-16. Доколкото знам, руснаците понастоящем имат предимство в небето. Не мисля, че силите могат да се изравнят или украинците да поемат първенството във въздуха», счита Гителинк.

Според него всяко действие на НАТО по отношение на Украйна води до ескалация на конфликта.

«И, разбира се, това определено няма да доведе до края на войната. Войната може да приключи само на масата за преговорите», добави експертът.

Владимир Зеленски обяви на 2 август, че обучението на украински пилоти ще започне този месец. Според украинското министерство на отбраната програмата за обучение ще отнеме най-малко шест месеца и може да се проведе в Дания или Холандия. В Киев очакват до пролетта на 2024 г. пилотите да могат да управляват F-16 в небето над Украйна.

По-рано Русия изпрати нота до страните от НАТО заради доставките на оръжия за Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия.

Министерството на външните работи на Руската федерация заяви, че страните от НАТО си „играят с огъня“, доставяйки оръжие на Украйна. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков отбеляза, че «напомпването» на Украйна с оръжия от Запада не допринася за успеха на руско-украинските преговори и ще има отрицателен ефект.

Лавров заяви, че САЩ и НАТО участват пряко в конфликта в Украйна, „включително не само чрез доставката на оръжия, но и чрез обучението на личен състав… на територията на Великобритания, Германия, Италия и други страни“.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа