Турция обсъжда с Москва и Киев евакуацията на свои кораби от Украйна

Турция обсъжда с Москва и Киев евакуацията на свои кораби от Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.08.2023
  • Share:

Турция продължава да обсъжда с Москва и Киев връщането на своите кораби, блокирани в пристанищата на Украйна, но към този момент не са осигурени гаранции, каза турският министър на националната отбрана Яшар Гюлер в интервю за телевизия A Haber.
„Имаме 12 търговски кораба и един повреден корабен кран в украинските пристанища. Шест от тях са акостирали в контролираните от Украйна пристанища Николаев и Олвия. Планираме да ги върнем на първия етап. Преговаряме и с двете страни Русия и Украйна. Те бяха положителни по въпроса, но засега няма гаранции", каза министърът.
Гюлер добави, че няколко турски кораба, блокирани в Херсон, са имали известни проблеми след срутването на стената на Каховка през юни.
„Когато язовир Каховка беше разрушен от експлозия, дървета и други отломки бяха донесени от наводненията и запълниха пристанището, където бяха акостирали нашите кораби. Сега пристанището се нуждае от основно почистване. Чакаме удобно време, за да докараме нашите кораби у дома", каза той.
Турският президент Тайип Ердоган обяви на 17 май, че Русия е гарантирала безопасно и безпрепятствено преминаване на турски кораби от контролираните от Украйна пристанища Николаев и Олвия. Украинският министър на аграрната политика и храните Николай Солски каза, че турските кораби ще имат възможност да напуснат тези пристанища, но самите пристанища няма да възобновят работата си.

Станете почитател на Класа