Китай с "енергичен отговор" на посещението на Уилям Лай в САЩ

Китай с "енергичен отговор"  на посещението на Уилям Лай в САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.08.2023
  • Share:

Министерството на външните работи на Китай разкритикува краткото посещение в САЩ на Уилям Лай, вицепрезидент на Тайван, заявявайки, че „той е сепаратист и размирник до край и Пекин ще предприеме решителни стъпки за защита на своя суверенитет".
Лай, фаворит за следващ президент на Тайван на изборите през януари, пристигна в Ню Йорк късно в събота официално в транзит на път за Парагвай за встъпването в длъжност на тамошния президент.
Китай, който твърди, че демократично управляваният Тайван е негова собствена територия, многократно е осъждал пътуването на Лай. Това включва още едно междинно спиране в Сан Франциско в сряда на връщане към Тайпе.
В изявление, публикувано в неделя малко след като Лай кацна в Ню Йорк с редовен полет от Тайпе, външното министерство на Китай заяви, че „се противопоставя на всяка форма на посещение в САЩ на сепаратистите за независимост на Тайван".
„Лай упорито се придържа към сепаратистката позиция за независимост на Тайван и създава проблеми докрай. Тайван е ядрото на основните интереси на Китай и фактите показват отново и отново, че причината за нарастването на напрежението в Тайванския пролив е Тайван, който се опитва да разчита на Съединените щати в търсене на независимост. Китай следи отблизо развитието и ще предприеме решителни и енергични мерки за защита на националния си суверенитет и териториална цялост", заявиха от министерството.
Китай изпитва особена неприязън към Лай, който преди се е описвал като „практичен работник за независимостта на Тайван", въпреки че многократно е заявявал по време на предизборната си кампания, че не се стреми да промени статуквото и само хората на Тайван могат да решат бъдещето си.
Човек, запознат с планирането на пътуването, каза, че Лай ще се присъедини към приеми със задгранични тайванци по време на междинното кацане в Ню Йорк, на което ще произнесе реч.
Той няма да се срещне с американски законодатели, каза човекът, добавяйки, че Лай ще запази посещението „сдържано", в съответствие със споделената позиция на Тайпе и Вашингтон за „съвместно управление на рисковете, когато се изправят пред авторитарен регион в този чувствителен момент".
„„Китай вероятно ще започне военни учения тази седмица близо до Тайван, използвайки междинните кацания на Лай в САЩ като претекст, за да сплаши избирателите преди изборите догодина и да ги накара да се страхуват от война", казват тайвански служители.
Транзитите на Лай идват, когато Пекин и Вашингтон се опитват да подобрят отношенията си. Това включва перспективата за посещение в САЩ на китайския външен министър Ван И, което може да проправи пътя за среща между президента Джо Байдън и лидера на Китай Си Дзинпин тази година.

 

Станете почитател на Класа