Американски институт за войната: Срещата в Джеда - китайски шамар за Путин

Американски институт за войната: Срещата в Джеда - китайски шамар за Путин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2023
  • Share:

Срещата в Саудитска Арабия, на която светът се опитва да постигне мир в Украйна, показа все по-нарастващото разминаване между Русия и Китай по въпроса. Такъв извод прави американският Институт за проучване на войната (ISW).

 

 

 

Самото присъствие на Китай на срещата в Джеда показва, че Русия се изолира все повече и повече, коментира западен дипломат пред в. „Файненшъл таймс“. Представителите на Пекин изразили готовност да участват и в следващ форум в аналогичен формат. И тогава пак вероятно няма да бъде включена Москва.


Според руски източници Кремъл отново отхвърлил китайското предложение от 12 точки за разрешаване на конфликта от фенвруари т.г. В Джеда от Пекин повторно представили това предложение. Високопоставени представители на Китай тайно недоволстват от действията на руското ръководство по разрешаването на конфликта в Украйна.

В Кремъл били много обидени от факта, че Русия не е била поканена на срещата в Джеда, но не искат да го показват. Това твърди политологът Дмитрий Орешкин пред телевизионния канал FreeДom (названието е игра на думи между freedom.

„Това е шамар за Владимир Путин. Защото войната е между Русия и Украйна, а въпросът за мира се обсъжда без Русия“, каза Орешкин.

По думите му това означава не само, че Москва е неспособна за договорености, но и че е незначителна.

Станете почитател на Класа