Forbes: Русия изглежда е разрешила основен проблем при производството на танкове

Forbes: Русия изглежда е разрешила основен проблем при производството на танкове
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2023
  • Share:

Русия изглежда е разрешила проблема с дефицита на оптика, който възпрепятстваше производството на танковете Т-72Б3, Т-80БВМ и Т-90М, отбелязва американското списание Forbes, цитирано от "Фокус".

 

 

По-рано два от големите завода в Русия - "Уралвагонзавод“ и "Омсктрансмаш“, използваха закупени от френска компания термокамери Catherine-FC - основен компонент на мерника "Сосна-У“. Но след началото на войната в Украйна санкциите, наложени на Москва от страните от Европейския съюз, забраниха износа на термокамери за страната. Затова Кремъл започна да "разконсервира“ старите танкове Т-62, Т-72 и Т-80 и да им монтира стари мерници 1ПН96МТ-02 от 70-те години на миналия век.

"Руснаците просто нямаха достатъчно "Сосна-У“ на склад, за да завършат производството на повече от няколкостотин Т-72Б3, Т-80БВМ и Т-90М. Те дори трябваше да инсталират старите 1PN96MT-02 на тези танкове, вместо недостъпната "Сосна-У“ , се казва в статията.

От редакцията отбелязват, че това решение е от голямо значение, тъй като в резулат руснаците са пращали на фронта танкове, които не са били способни да изминават големи разстояние, както и да влизат в боеве през нощта. В същото време, подчертава изданието, украинците са разполагали с германски танкове Leopard 1A5 и Leopard 2A4 / A6 с отлична далекобойна оптика.

"За войските на Киев руските индустриални проблеми се превърнаха във важно предимство на бойното поле“, се казва в статията.

Това предимство обаче може скоро да изчезне.

Според Forbes видео, разпространено онлайн тази седмица, показва около 30 танка T-80BVM, напускащи завода "Омсктрансмаш“. Те имат отличителни оптични корпуси, които показват инсталирането на мерници "Сосна-У“. Въпреки това изданието не изключва, че това може да са прицели ПНМ-Т руско производство, които са много подобни на "Сосна-У“, но нямат същата точност и надеждност.

Отбелязва се, че или заводът е започнал да инсталира прицели ПНМ-T на новите танкове T-80BVM, или Русия по някакъв начин е намерила начин да заобиколи санкциите и е успяла да произведе партида от "Сосна-У“.

Последният вариант не е толкова невъзможен, посочва изданието, припомняйки за компонентите, произведени от западни фирми, открити в руски дронове.

"Във всеки случай е очевидно, че руската промишленост сега произвежда нови танкове с модерна оптика. Може би, когато тази оптика свърши, руснаците отново ще трябва да върнат старите танкове. Или може би руската промишленост най-накрая е решила този проблем“, пояснява Forbes.

Отбелязва се, че решението на проблема с оптиката в момента ще бъде лоша новина за Украйна. Но балансът на силите на бойното поле може отново да се промени, когато САЩ започнат доставките на M1 Abrams. Очакванията са това да се случи през есента.

Станете почитател на Класа