Трети поред: От ВСУ потвърдиха - ликвидиран е командирът на руската бригада "Призрак"

Трети поред: От ВСУ потвърдиха - ликвидиран е командирът на руската бригада "Призрак"
  • Публикация: 
  • Дата:  
    03.08.2023
  • Сподели:

Артур Богаченко, командирът на бойния батальон "Призрак", беше ликвидиран. Информацията бе потвърдена от полковник от въоръжените сили на Украйна Анатолий Щефан, пише Фокус.

 

 

"Командирът на батальона "Призрак" Артур Богаченко беше успешно демобилизиран. Той отиде да посети Мозговой и Марков", написа Щефан.

Подробности за ликвидирането на Богаченко все още не се съобщават.

Батальон „Призрак“ е незаконно въоръжено формирование, в състава на втори армейски корпус на Руската федерация. Създаден е през 2014 г. във временно окупираната от руснаците част от Луганска област. Първоначалният лидер на бандата е Алексей Мозговой. 

Той беше ликвидиран през май 2015 г. при втория опит за убийството му. Близо до колата му е избухнало разсейващо взривно устройство, след което колата на боеца е била простреляна. Заедно с Мозгов са убити и бодигардовете му.

Следващият командир на бойците беше Алексей Марков. Той загина през 2020 г. в резултат на катастрофа в окупирания Луганск. С него в колата е била съпругата му.

На 19 юли бойци от 10-та Специализирана гвардейска бригада на Въоръжените сили на Украйна „Еделвайс“ ​​публикуваха видео, на което се вижда как дрон камикадзе удря кола, в която се е движил, както се твърди, руският командир на бригадата Денис Иванов с позивна „Ташкент“. Боецът командваше 2-ра бригада от т.нар. „ЛНР“, която по-късно е преименувана на 123-та бригада от въоръжените сили на РФ. Порталът "Миротворец" посочва, че вероятното място на смъртта на Иванов е близо до населеното място. Сватово Луганска област.

Също на 20 юли стана известно, че бойците от 79-та десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна ликвидираха автора на пропагандния канал „Миша в Донбас“, руския военен Михаил Лучин. Той стана известен, след като украински хакери проникнаха в пощата му и поръчаха вибратори за над 25 хиляди долара.

Лучин е ликвидиран по време на боевете в района на Донецк. Украинските защитници атакуваха вражеската позиция с противотанков ракетен комплекс "Стугна-П".

Фокус писа, че на 26 юли стана известно за смъртта на боец ​​от специалния отряд на руската гвардия "Ахмат" с позивна "Карлсон". Той ръководи телеграм канала "Карлсон-NEWS", където публикува произведението на руски оператори на БЛА в Украйна. Боецът е елиминиран в посока Бахмут близо до Клищеевка.

 

Станете почитател на Класа