Le Figaro: Помощ в сферата на сигурността и антиколониална реторика – френски експерт обяснява нарастващото влияние на Русия в Африка

Le Figaro: Помощ в сферата на сигурността и антиколониална реторика – френски експерт обяснява нарастващото влияние на Русия в Африка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.08.2023
  • Сподели:

След държавния преврат Нигер се присъедини към африканските страни, обърнали се към Русия, отбелязва в интервю за Le Figaro Арно Дюбиен, експерт по отношенията с Русия. Както пояснява експертът, Русия е постигнала значително укрепване на позициите си на континента, както използвайки съветското наследство, така и предлагайки помощ в критични области, включително в сферата на хранителните продукти и сигурността. В същото време Москва използва индивидуален подход в отношенията с всяка страна на континента, изтъквайки различни аргументи, отбелязва специалистът.

 

 

Според експерта мнозина в Москва, особено в социалните мрежи и в кръгове, близки до властта, приветстват отслабването на Франция и западните страни в региона.

Според френския експерт руската политика в Африка се основава отчасти на наследството от Съветския съюз, но не се ограничава до него. През 2006-2007 г. Москва се опита да възроди партньорствата, наследени от 60-те и 70-те години на миналия век.

Москва направи това с известен успех, особено в Алжир, Ангола и Египет, където идването на военните на власт през 2013 г. доведе до крайно близките отношения между Москва и Кайро.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа