Шведският премиер е „изключително притеснен“ от нови заявки за изгаряне на Корана

Шведският премиер е „изключително притеснен“ от нови заявки за изгаряне на Корана
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.07.2023
  • Share:

Шведският премиер Улф Кристерсон каза, че е „изключително притеснен" за последствията, ако се проведат още демонстрации, в които Коранът бъде осквернен, на фона на нарастващия гняв на мюсюлманите срещу поредица от атаки срещу свещената книга на исляма.
Атаките срещу Корана в Швеция и Дания обидиха много мюсюлмански страни, включително Турция, с чиято подкрепа Швеция трябва да се присъедини към НАТО – цел на Стокхолм след нахлуването на Русия в Украйна.
Кристерсон каза пред шведската информационна агенция ТТ, че са подадени допълнителни искания до полицията за разрешение за провеждане на протести, където отново е планирано оскверняване на Корана. „Ако разрешенията бъдат предоставени, ще се сблъскаме с няколко дни, в които има ясен риск да се случи нещо сериозно. Изключително съм притеснен до какво може да доведе това" каза той.
Кристерсон каза, че решението дали да се даде разрешение за демонстрациите зависи от полицията.
Министърът на гражданската отбрана Карл-Оскар Болин каза: „Подкрепяни от Русия актьори засилват неверни изявления като това, че шведската държава стои зад оскверняването на светите писания."
Шведската служба за сигурност Sapo запази оценката си за нивото на заплаха на 3 по скала от 5, което означава „повишена заплаха" по време на кризата, но ръководителят й каза, че е имало силна реакция на последните събития. „Швеция се превърна от възприемана като толерантна страна във възприемана като антиислямска страна", каза Шарлот фон Есен пред репортери.
Дания и Швеция заявиха, че осъждат изгарянето на Корана, но не могат да го предотвратят съгласно правилата, защитаващи свободата на словото.
Швеция обвини други страни – като Русия – в манипулиране на кризата, за да навреди на нейните интереси и усилията й да се присъедини към НАТО. „В някои страни има схващане, че шведската държава стои зад оскверняванията или одобрява това. Ние не го правим. Това са действия, извършени от отделни лица, но те го правят в рамките на законите за свобода на словото", каза шведският външен министър Тобиас Билстрьом.
Билстрьом каза, че е бил във връзка с външните министри на Иран, Ирак, Алжир и Ливан, наред с други, както и с генералния секретар на ООН относно настоящата криза. Той каза, че скоро ще разговаря с генералния секретар на многонационалната Организация за ислямско сътрудничество.
Шведското правителство е изправено пред труден акт на балансиране в защитата на широкообхватните закони за свобода на словото, като в същото време избягва потенциална обида към мюсюлманите. Нейната позиция не се улеснява от антиимиграционната партия Шведски демократи, чиято подкрепа поддържа дясноцентристката коалиция на власт, въпреки че формално не е част от правителството.
Членовете на Шведските демократи, най-голямата дясна партия, многократно предупреждаваха за „ислямизацията" на шведското общество и призоваваха имигрантите да възприемат „шведските" ценности.

Станете почитател на Класа