Белият дом изключи възможността Джо Байдън да помилва сина си Хънтър

Белият дом изключи възможността Джо Байдън да помилва сина си Хънтър
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.07.2023
  • Share:

Джо Байдън няма да помилва сина си Хънтър по обвиненията, свързани с данъци и оръжия, съобщи Белият дом. На брифинг прессекретарят Карин Жан-Пиер беше попитана: „От президентска гледна точка има ли някаква възможност президентът в крайна сметка да помилва сина си?"
Притисната да отговори, тя каза: „Не. Току-що казах не. Отговорих."
В съда в Уилмингтън, Делауеър, в сряда Хънтър Байдън пледира невинен по две данъчни обвинения, и двете за престъпление. Очакваше се той да се признае за виновен като част от сделка с федералните прокурори, включително програма за отклоняване на досъдебното производство по обвинение за оръжие.
Републиканците твърдят, че бизнес делата на Хънтър Байдън и личните му проблеми, включително публичните борби със зависимостта от наркотици, показват, че Джо Байдън е корумпиран и заслужава импийчмънт. Те отдавна се оплакват от отношението към младия Байдън от федералните власти.
Правомощията за помилване са установени в член 2 от конституцията на САЩ, който гласи „Президентът има правомощия да дава отсрочки и помилвания за престъпления срещу Съединените щати, освен в случаите на импийчмънт". Обвиненията на щатско ниво обаче не подлежат на президентски помилвания.
В сряда Жан-Пиер каза пред репортери, че Хънтър Байдън е „частен гражданин и правните му проблеми са личен негов въпрос".
„Както казахме, президентът и първата дама, те обичат сина си и го подкрепят, докато той продължава да изгражда отново живота си. Този случай беше разгледан независимо, както всички знаете, от Министерството на правосъдието под ръководството на прокурор, назначен от бившия президент".
Байдън използва правомощията си за помилване пестеливо, като се съсредоточи основно върху присъди за престъпления, свързани с наркотици.
Използването на правомощията за помилване става все по-противоречиво, като президенти, включително Бил Клинтън и Доналд Тръмп, са дарявали помилвания и актове на помилване на дарители и поддръжници.
Широко се твърди, че Тръмп е обмислял дали може сам да се помилва по въпроси, включително предполагаемото тайно споразумение за руската намеса в изборите през 2016 г. Съобщава се също, че Тръмп е проучил идеята за даване на предварителни помилвания на членове на семейството, още една стъпка, която той в крайна сметка не е предприел.

Станете почитател на Класа