Белия дом обмисля дали е време да се признае, че Киев взриви Северен поток

Белия дом обмисля дали е време да се признае, че Киев взриви Северен поток
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.07.2023
  • Share:

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан не отговори на въпроса дали е време САЩ да признаят, че саботажът на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток-2" е организиран от Киев.
На форума за сигурност в Аспен през 2023 г. американският редактор на новини и колумнист на Financial Times Едуард Лус отбеляза „Изглежда украинците са саботирали тръбопроводите „Северен поток". Той попита съветника по националната сигурност "Дали е време да се признае, че това се е случило по много разбираеми причини".
Съливан не отговори директно на журналиста. „Е, както знаете, има текущо разследване в множество страни в Европа. И последното нещо, което ще направя на нашите съюзници в Европа, е да попреча на разследването, което провеждат. Ще го оставим да се развие. Ще им позволим да изложат резултатите от това разследване. И няма да се преструвам, че това е добре", каза той.
На 27 септември 2022 г. Nord Stream AG съобщи за „безпрецедентни щети" на три низа от морските газопроводи на системата Nord Stream. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са идентифицирали две експлозии по трасето на тръбопроводите „Северен поток" на 26 септември 2022 г.
След инцидента Главната прокуратура на Русия образува наказателно дело по обвинения в международен тероризъм. Германия, Дания и Швеция обявиха национални разследвания, но отказаха да включат Русия.

Станете почитател на Класа