Протести в мюсюлманските нации, след като Швеция позволи втора атака срещу Корана

Протести в мюсюлманските нации, след като Швеция позволи втора атака срещу Корана
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.07.2023
  • Share:

Хиляди хора участваха в протести в нации с мюсюлманско мнозинство в петък след втори инцидент в Швеция, включващ оскверняване на Корана. Епизодът накара шведското правителство да се извини и да се опасява, че възмущението в Близкия изток може да забави Турция да вдигне ветото си върху членството на Швеция в НАТО.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че ратификацията от страна на Турция зависи от стъпките, предприети от Швеция.
При последния инцидент в Швеция, иракски бежанец, Салван Момика, от християнски произход, но сега самоопределящ се като атеист, заплаши да изгори копие от Корана. В случая той рита и стъпва върху свещената книга пред посолството на Ирак в четвъртък, но не я изгори. 37-годишният Момика имаше разрешение от полицията за протеста си. Това беше вторият инцидент, за който се твърди, че включва Момика, който миналия месец беше идентифициран в местните и социалните медии като мъжа, изгорил копие на Корана пред джамия в Стокхолм по време на празника Курбан Байрам, което предизвика широко осъждане в ислямския свят.
Последните му заплахи да изгори свещената книга доведоха до щурмуването на шведското посолство в Багдад рано в четвъртък, най-сериозният от многото протести в региона, и накара Ирак да прекъсне дипломатическите връзки с Швеция.
Шведското външно министерство отговори, като каза: „Иракските власти имат недвусмислено задължение да защитават дипломатическите мисии и дипломатическия персонал в съответствие с Виенската конвенция. Ясно е, че иракските власти не са изпълнили това задължение". Въпреки това иракският премиер Мохамед Шиа ал-Судани инструктира шведския посланик в Багдад да напусне Ирак.
След петъчната молитва стотици хора, главно поддръжници на популисткия шиитски лидер Муктада ал-Садр, се събраха в Садр Сити в Багдад, скандирайки „Да, да на исляма, да, да на Корана".
Улични протести имаше и в Техеран с ритуално изгаряне на шведското знаме, както и в Ливан и Кувейт.
Говорейки за оскверняването на Корана, новият турски министър на правосъдието Йълмаз Тунч призова за „всеобхватни разследвания за идентифициране на заподозрените и събиране на ясна информация за самоличността и доказателства за техните престъпни действия". Турското външно министерство призова Швеция да предприеме „разубеждаващи мерки за предотвратяване на престъпления от омраза срещу исляма и неговите милиарди последователи".
Членството на Швеция в НАТО не зависи само от подхода на страната към дисидентите, но и от това дали САЩ ще продадат F-16 на Турция – това зависи от уверенията, които Турция е готова да даде на Сената на САЩ, че не ще навлиза в гръцкото въздушно пространство.
Министерството на външните работи на Обединеното кралство, нетърпеливо да успокои опасенията на Турция относно Швеция, каза в изявление: „Изгарянето и оскверняването на Корана в Стокхолм е дълбоко обидно за мюсюлманите по света и е напълно неуместно. Ние осъждаме омразата въз основа на религия или вяра. Ще защитаваме свободата на религията или убежденията за всички и ще насърчаваме взаимното уважение. Ние осъзнаваме дълбокото страдание, изпитано от мюсюлманите по света, причинено от изгарянето на Корана".

Станете почитател на Класа