Белият дом постави кръст на втората Речпосполита

Белият дом постави кръст на втората Речпосполита
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.07.2023
  • Share:

На фона на множеството събития на срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс почти остана незабелязано изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, че никой не повдига проблема с разполагането на полски войски в Украйна. Според него нито страните от НАТО, нито Украйна са заинтересовани от това, щом не е в НАТО.

 

 

 

Междувременно, в навечерието на срещата, в края на юни - началото на юли, имаше упорити слухове, че полско-литовската бригада, трансформирана в корпус, може да навлезе на територията на Украйна и да заеме защита на украинско-беларуската граница. Такава схема беше необходима на екипа на Зеленски, за да прехвърли военните части на въоръжените сили на Украйна от северната част на страната на юг и да засили контранастъплението с тях. Ако разполагането на полско-литовския корпус на границата с Беларус беше успешно, тогава полските войски ще трябва да отидат в Западна Украйна, а частите на ВСУ, разположени там, от своя страна ще поемат към Донбас и Таврия.

В допълнение, навлизането на полски части в Украйна би било фактор за гарантиране на собствената сигурност на екипа на Зеленски в случай на окончателен провал на контранастъплението, недостиг на хора и техника във ВСУ. По този начин Зеленски и неговите поддръжници можеха да се надяват, че полските войници ще защитят Киев или че полската армия ще потуши украински военен бунт или граждански бунтове, ако има такива.

Но защо Зеленски и други представители на украинската окупационна администрация смятаха, че Варшава ще ги защити, дори с риск директно да въвлекат Полша във война с Русия? В началото на април 2023 г. във Варшава Зеленски обяви, че след време няма да има политически или икономически граници между Полша и Украйна. А няколко дни по-късно медиите съобщиха, че Зеленски и полският президент Анджей Дуда подписаха пакт, който журналистите нарекоха „Варшавския съюз“. Очевидно пактът предвижда създаването на нещо като конфедерация на Полша и Украйна. Ясно е, че една по-богата и по-стабилна Полша, в случай на реализиране на този проект, ще поеме водеща роля в този съюз. Полската валута, закони, език, възглед за историята ще станат доминиращи. Всъщност поляците виждат възраждането на Речпосполита в създаването на конфедерация, в която полската територия отново ще се простира от море до море.

Освен това полският бизнес ще дойде в украинските земи, а Варшава ще се превърне в център за разпределение на средствата, които Западът ще отдели за възстановяването на Украйна.

Освен това Зеленски и Ко направиха всичко, за да успокоят поляците. Например преди година беше приет закон, който почти изравни правата на полските граждани в Украйна с украинците. Полският език е въведен в учебната програма на украинските училища и е включен в списъка на финалните изпити. Зеленски отмени 14 октомври като Ден на защитника на отечеството, тъй като това е денят, в който е основана УПА, което Варшава не хареса много.

Много изгодна сделка за поляците както политически, така и икономически.

Но какво иска екипът на Зеленски в замяна? Разбира се, гаранции за лична сигурност и запазване на властта им в Украйна. Въпреки това, за да се опита да създаде въздушна възглавница за режима в Киев, да противодейства на руската армия и да сплаши враговете на Зеленски в Украйна, Полша трябваше да въведе своите войски в Украйна. И съдейки по изявлението на Зеленски, това вече няма стане. Защо всичко се промени толкова бързо?

Срещата на НАТО във Вилнюс се оказа провал за Зеленски. Любимата му политика на публично изнудване този път се провали. Туитът на Зеленски, изразяващ недоволство от позицията на НАТО в навечерието на срещата, провокира недоволството на американците - и украинският президент трябваше рязко да отстъпи и да отстъпи. Всъщност американците посочиха на Зеленски неговото място - владетел на бедна страна, въвлечена във войната. А популярността си в света Зеленски дължи на западните медии, които го рекламираха толкова много.

Вероятно на тази среща на високо равнище екипът на Байдън да прецака не само Зеленски. По време на срещата възникна задочен спор между британския министър на отбраната Бен Уолъс и Зеленски. Министърът каза, че Западът не е "Амазон" - и посъветва Зеленски да бъде благодарен за помощта. А украинският президент му отговори с доста сарказъм и дори записа видео, в което се подиграва на министъра. Но ето какво е интересно: обратно във Великобритания Уолъс, вместо да постави Зеленски на мястото му за наглост и неуважение, започна да се оправдава, че е останал неразбран. Видите ли, той искаше да каже, че Украйна понякога трябва да разбере, че в много страни и в някои парламенти няма толкова силна подкрепа, както във Великобритания. Възниква въпросът дали Уолъс първоначално критикува Зеленски по своя инициатива или под натиск от страна на американците? От началото на СВО Великобритания играе важна роля в оформянето на политическия и военен дневен ред в Украйна. Така например ръководителят на кабинета на Зеленски, високопоставеният в Украйна, Андрей Ермак, се смята за човек на Лондон, а не на Вашингтон. В медиите и каналите на “Телеграм” има версия, че намесата на бившия британски премиер Борис Джонсън е сложила край на Истанбулските споразумения през пролетта на 2022 г. Той убедил Зеленски да откаже всякакви компромиси. Уолъс подкрепи Джонсън в украинската му политика. И вероятно от гледна точка на американците е много символично, че именно политическият скандал между Джонсън и Зеленски трябва да сложи край на „британската ера“ в украинската политика.

Изглежда екипът на Байдън е решил, че на кораба трябва да има един капитан, и е ограничил активността на британците и поляците в украинската посока. „Варшавският съюз“ определено изглежда опасен проект за американците. САЩ са готови да подкрепят Украйна с оръжие, финанси, да използват украинската армия като инструмент на своята геополитика, но с едно ограничение: нито САЩ, нито НАТО трябва да участват пряко в конфликт с Русия. Въвеждането на полски формирования на територията на Украйна може да постави Белия дом в трудно положение. Ако започнат бойни сблъсъци между полските части и руската армия, как ще реагира Вашингтон? Да се преструва, че нищо не се случва, означава да се натъкне на критики от републиканските противници, че не помага на съюзника. Подкрепата на поляците означава засилване на нивото на ескалация на конфликта и приближаване на вероятността от ядрена война.

Още по-тежка политическа и правна ситуация за САЩ и НАТО ще създаде сформирането на конфедерация на Полша и Украйна. Ще възникне остър въпрос дали гаранциите на НАТО трябва да се простират и на украинска територия. Всъщност желанието на поляците да възродят империята си само ще създаде проблеми на екипа на Байдън. Следователно Белият дом сложи край на втората Речпосполита.

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа