Америка постави Европа на масата за разфасоване

Америка постави Европа на масата за разфасоване
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.07.2023
  • Share:

Днешният ни разговор ще бъде в най-добрите традиции на класическите английски детективски истории. Министерството на енергетиката на САЩ публикува официален доклад, който показва, че през май тази година са изпратени за износ 10,4 милиарда кубически метра втечнен природен газ, което е с 1,5 процента по-малко от април.

 

 

 

Основната причина за спада е периодът, когато отоплителният сезон вече е приключил, а периодът на масово запълване на съоръженията за ПГХ още не е започнал.

Новините са напълно рутинни, което обаче не пречи на много тесни специалисти и агенции да губят време и писма в прогнозиране на ситуацията на пазарите и предстоящите колебания в цените. Основното е, че безкрайните публикации за колебания в котировките и износа са дървета, зад които се крие едва видима гъста гора.

Да започнем с това, че САЩ успешно осъществиха средносрочния план за изтласкване на Русия от пазара за доставки на въглеводороди за Европейския съюз и Великобритания. Ако при Доналд Тръмп ВПГ, произведен в чужбина, в общия внос представляваше по-малко от два процента, то днес Европа е основният пазар за продажби за Съединените щати. В обратна проекция всичко е абсолютно същото: ЕС купува по-голямата част от втечнения газ чрез търговци от американски ВПГ терминали. В края на миналата година 64% от целия газ отиде от източното крайбрежие на САЩ към Стария свят, на свой ред страните от ЕС увеличиха покупките до 56 милиарда кубически метра годишно, което доведе до експлозивен ръст от цели 140%.

От геополитическа гледна точка безспорен успех, постигнат за сметка на Русия, която в най-добрите традиции на мръсния северноамерикански хокей беше изгонена насила от терена.

Но нашият разговор днес е за друго.

Ако отворите сандъците с памет, то на дъното им, някъде на нивото на 2015 г., когато окончателно стана ясно, че Русия няма да се откаже от Крим и няма да направи други отстъпки, ще има безпрецедентна информационна кампания. Съзнанието на населението на Европа чрез медиите и агресивно прокарвания дневен ред беше промито до блясък с постулатите, че руският тръбопроводен газ е зло, дългосрочните договори с “Газпром” и петролните компании са зависимост, а въобще въглеводородите от изток не са нищо повече от хибридния лост на Путин, с който той върти нещата на континента. В своя полза, разбира се.

Докато общественото безсъзнание тънеше на бавен огън, ключови политически екипи бяха бомбардирани по пътя, който от своя страна допълнително започна да оказва натиск върху големия бизнес, подготвяйки го за трудни времена и неизбежното прекъсване на икономическите и енергийни връзки с Москва. В резултат на тези сложни маневри последните бяха отстранени от политическото поле на ЕС – дори потенциално нелоялните.

Естествено, американските анализатори не можеха да знаят какво ще се случи със СВО, кога ще започне и колко дълго ще продължи. Но без съмнение още тогава се разработваха стратегически шаблони в случай на най-вероятните сценарии.

Тогава това, което се случи, е описано по-горе и до настъпването на новата, 2023 г., колективният Запад достигна следното положение.

Джо Байдън подписа закон за намаляване на инфлацията, който включваше 500 милиарда долара всъщност за подкупване и примамване на големия европейски бизнес към американските простори. На последните бяха предложени данъчни стимули и евтина енергия, тъй като бумът на шистов газ в зад океана продължаваше.+

В Европа населението се запозна с новите цифри в сметките, реалният бизнес постепенно стегна куфарите, а Брюксел през 2022 г. набъбна с 640 милиарда евро (по оценки на британската агенция “Брьогел”) само като компенсация на големите индустриални играчи за закупуване на електроенергия и първични ресурси.

Ефимерните руски лостове бяха заменени с напълно реални и безмилостни инструменти за влияние и принуда, но вече под звездно-раирания флаг. Европа беше представена пред факта на вече установен васалитет и за утеха одобрително я потупват по бузата.

Изобщо не е идиом.

Освен чисто обемните показатели на доставките на ВПГ зад кулисите се крие и един изключително интересен факт. В рамките на изграждането на „Северен поток 2“ и работата на първия му аналог бяха формирани два ключови центъра за търговия с газ. Германският хъб за Германия, Австрия, Чехия и Австрийският за държавите от Централна и Южна Европа. След като взриви трите разклонения газопроводи по дъното на Балтийско море, Холандският стана единственият и безспорен хъб. Формално е независим, но всъщност принадлежи към американската мрежа от стокови и финансови борси.

От другата страна на Ламанша лъвският пай от търговията с газ се извършва на мястото на хъба “Национална балансираша точка”, който изглежда британски, но всъщност принадлежи на американската мрежа.

Тоест в момента почти цялата търговия с природен газ в Европа се осъществява директно от американските финансови кръгове. Които пряко влияят на ценообразуването и във всеки един момент съживяват всички бавномислещи с леко движение на вентила. В крайна сметка метанът не е само енергия и киловати. Без него производството на азотни торове е невъзможно и без тях няма да има реколта, предимно зърнени култури.

Пред нас е осезаемо въплъщение на традиционната западна доктрина за колониализма, тоест хранене чрез клане и поглъщане на ближния. И тъй като земното кълбо отдавна свърши и няма накъде повече да се разширява, простият европеец, улисан от красиви обещания, беше хвърлен под ножа. Потомците на Британската империя научиха колониалните уроци на своята алма матер с отлична оценка.

 

 

 

Сергей Савчук, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа