Войната в Украйна: пет причини за липсата на руски успехи

Войната в Украйна: пет причини за липсата на руски успехи
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.07.2023
  • Share:

Отслабените руски части, пресеченият терен, украинската контраофанзива - много са причините за липсващите бойни успехи на руските части в Украйна. ZDF посочва пет такива причини.

 

 

 

Москва е разгърнала голямо количество войски в северната част на Луганска област, близо до фронтовата линия. Формированията са концентрирани най-вече около и западно от град Кремина. Първоначално Киев съобщи, че там има над 100 000 руски войници, 900 танка и стотици артилерийски системи.

Западни медии окачествиха това като ново развитие, но украинските журналисти ги коригираха и съобщиха, че по-голямата част от тези войски са там още от януари, а други - от март тази година. Оттогава те са имали "много ограничен успех в региона", коментира ZDF. Позиционните сражения от последните месеци не са постигнали големи пробиви или завземания на територии.

Това са причините за липсата на руски успехи

Германската обществена телевизия изброява пет основни причини за липсата на напредък на руските части.

Първата е, че те трябва да защитават други основни точки на фронта. През пролетта Москва се съсредоточи върху превземането на Бахмут и укрепването на отбраната си в Запорожка област.

Втората причина за скромните резултати, според ZDF, е сложният и неподходящ за мащабни маневрени операции терен в посока на Сватове-Кремина. Там има гъсти гори и няколко реки и канали, които затрудняват напредването в посока на изток и запад.

Ако руските формирования успеят да пресекат реките, въпреки заблатените им брегове и украинската съпротива, те ще трябва да преминат и бързо течащите води на река Северски Донец. Това е и фактическата граница между воюващите части в няколко региона на фронтовата линия.

 

Руският военен министър Сергей Шойгу наблюдава от военен хеликоптер позициите на руски бойни части в Украйна

 

Руският военен министър Сергей Шойгу наблюдава от военен хеликоптер позициите на руски бойни части в Украйна

 

Третата причина е лоша транспортна инфраструктура, посочва по-нататък германското издание. Регионът е земеделски и сравнително слабо развит и в него има няколко малки градове и села. Заради това и пътната мрежа не е особено гъста, което също затруднява евентуални големи маневри.

Руските формирования, освен това, са със сравнително намалени бойни възможности, въпреки че броят на войниците им е впечатляващ. Повечето от частите, разположени в региона, разполагат с малка част от силите си отпреди войната. Така например една от най-добрите руски дивизии - 76-а въздушно-десантна дивизия - е била обезкървена при битките за Киев, Изюм, Попасна и Бахмут. Друга елитна част - 90-а гвардейска бронирана дивизия - е претърпяла тежко поражение в Киев и Източна Украйна.

Дори и да бъдат изпратени попълнения за отслабените армейски части, пълното им възстановяване вероятно ще отнеме години, коментира обществената телевизия.

Продължителната защита на региона от украинските части е петата причина за липсата на руски успехи. Украинските войници познават добре терена и могат да разчитат на прецизната си и подкрепяна от Запада артилерия. Тя вече е оборудвана и с американски касетъчни боеприпаси.

Основната цел на разполагането на руските части в района на Сватове-Кремина вероятно е опит за предотвратяване на по-нататъшното украинско настъпление, както и натиск да бъде принуден Киев да изтегли част от войските си от контраофанзивата в Запорожка област.

 

Русия използва в Украйна също и касетъчни бомби

 

Русия използва в Украйна също и касетъчни бомби

 

Киев вече използва касетъчните муниции от САЩ

Вашингтон потвърди, че Украйна вече използва на фронта доставените американски касетъчни боеприпаси. "Те ги използват по подходящ начин, използват ги ефективно", коментира шефът на комуникациите на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, цитиран от АРД. Той не даде повече подробности.

Преди това вестник "Вашингтон пост" съобщи, че украинските войски използват касетъчни муниции, за да се опитат да поразят руски позиции на фронта в Югоизточна Украйна.

Съединените щати, Украйна и Русия не са сред над 100-те държави, подписали международния договор за забрана на касетъчните боеприпаси.

Станете почитател на Класа