Евродепутати осъждат компании за пестициди за укриване на данни за токсичността

Евродепутати осъждат компании за пестициди за укриване на данни за токсичността
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.07.2023
  • Share:

Компаниите за производство на пестициди Bayer и Syngenta бяха осъдени при изслушване в Европейския парламент, след като не разкриха проучвания за мозъчната токсичност на техните продукти.
Европейските регулатори заявиха, че компаниите са нарушили законови задължения и са се държали неетично. Евродепутатите, които разпитваха ръководители на компаниите, казаха, че „действията им са били възмутителни и представляват скандал". Компаниите отхвърлиха обвиненията и заявиха, че са предоставили всички съответни проучвания.
Задържането на девет проучвания за мозъчна токсичност от европейските регулатори през последните 20 години беше разкрито от Guardian през юни, съобщавайки заключения от шведски академици. Те откриха, че тези проучвания за токсичност са били представени на американския регулатор на пестицидите, но не и на властите на ЕС.
„Тези изследвания се провеждат, за да предпазят нашите деца и внуци от въздействие върху развитието на мозъка. Ако една компания сама реши кои проучвания да разкрие и кои да задържи, очевидно е, че решенията на [регулаторните] органи стават ненадеждни. Решенията за управление на риска са били забавени с 18 години в един случай", каза д-р Аксел Мие от Стокхолмския университет, който ръководи изследването.
Служители от Европейската комисия, Европейската агенция за хранителни стандарти (EFSA) и Европейската агенция по химикали (ECHA), всички от които имат роля в регулирането на пестицидите, благодариха на Мие и колегата му проф. Кристина Руден за тяхната „важна и ценна" работа. „Ние считаме [задържането на проучванията] за нарушение на правните задължения на тези компании и въпрос, който буди много сериозна загриженост", каза Клеър Бъри, заместник-генерален директор на комисията по здравеопазване и безопасност на храните.
Евродепутатите бяха остри към компаниите. Шведският евродепутат Ема Виснер, член на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент, каза: „Поведението, установено в това проучване, е наистина неприемливо. Повече от една четвърт от проучванията [изпратени на американските власти] не са изпратени до европейските агенции – това е възмутително."
Правомощията за налагане на санкции на компании за нарушаване на регулаторните изисквания е на отделните страни членки на ЕС, а не на комисията, за разлика от случаите на нарушения на конкурентното право и защитата на данните например. Въпреки това не е известно нито една страна да е налагала такова наказание.
Оспорва се каква разлика биха направили задържаните проучвания за разпоредбите, ако бяха разкрити в началото на процеса. Мие каза, че е правдоподобно в някои случаи по-ниски граници на експозиция на пестициди да са били наложени години по-рано, а компаниите казаха, че не биха имали ефект.

Станете почитател на Класа