Австрийски икономист: Антируската санкционна политика на Запада се провали

Австрийски икономист: Антируската санкционна политика на Запада се провали
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.07.2023
  • Share:

Западните санкции срещу Русия нямаха желания ефект, заяви пред N-TV Василий Астров, старши икономист и експерт по Русия във Виенския институт за международни икономически изследвания. Според него САЩ и ЕС са подценили способността на руската икономика да се адаптира, а също така са надценили готовността на други страни по света да се присъединят към наказателните мерки. Напротив, опитите на Запада да окаже икономически натиск върху Русия доведоха до много положителни промени в страната, каза специалистът.

 

 

Австрийски икономист: Антируската санкционна политика на Запада се провали

 

 

Руската икономика показа забележителна устойчивост на западните санкции, заяви Василий Астров, старши икономист и експерт по Русия във Виенския институт за международни икономически изследвания, пред N-TV. След лека рецесия миналата година, страната се възстанови и се приспособи към наказателните мерки необичайно бързо. Особено онези нейни райони, които косвено или пряко са свързани с военните действия.

„Не само производството на оръжия е в разгара си“, каза специалистът.

„Текстилната промишленост, както и производството на храни, успяха да се възползват от ситуацията. Освен това санкциите доведоха до ефекта на заместване. Стоки, които вече не можеха да се внасят от Запада, бяха заменени не само от доставки от Китай и други страни, но и частично от местни продукти. Например вътрешният туризъм процъфтява. Тъй като е почти невъзможно да отидете в Европа», заяви експертът.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа