Guardian: Байдън засилва усилията по обезпечаване членството на Швеция в НАТО

Guardian: Байдън засилва усилията по обезпечаване членството на Швеция в НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.07.2023
  • Share:

Джо Байдън заяви на шведския премиер Улф Кристерсон, че «очаква с нетърпение» одобрението на кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО, съобщава The Guardian. Междувременно, както отбелязва вестникът, това изявление на главата на Белия дом е направено на фона на съмненията, че Турция ще се съгласи да ратифицира молбата на Швеция преди ключовата среща на върха на Северноатлантическия алианс във Вилнюс.

 

 

Guardian: Байдън засилва усилията по обезпечаване членството на Швеция в НАТО

 

 

В навечерието на ключовата среща на върха във Вилнюс президентът на САЩ Джо Байдън засилва усилията си по обезпечаване членството на Швеция в НАТО, съобщава The Guardian.

Байдън заяви на шведския премиер Улф Кристерсон, че „очаква с нетърпение“ окончателното одобрение на застопороната кандидатура на Стокхолм за членство в алианса. Съобщението дойде на фона на съмненията, че Турция ще се съгласи да подкрепи кандидатурата на Швеция за срещата на върха на блока следващата седмица.

Говорейки в Овалния кабинет, Байдън каза още, че „напълно и всецяло подкрепя членството на Швеция в НАТО“.

Кристерсон благодари на американския лидер за запазването на «трансатлантическото единство» след влизането на руските войски в Украйна и похвали «силната подкрепа» на Байдън за кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, която все още не е одобрена от Турция и Унгария, пише изданието.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа