Ислямската революционна гвардия срещу САЩ: Иран ще достави наемници в Украйна?

Ислямската революционна гвардия срещу САЩ: Иран ще достави наемници в Украйна?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.07.2023
  • Share:

Тази страна постигна безпрецедентен успех в икономиката в условията на дългосрочни санкции.

 

 

Иранците се готвят да летят в космоса, направиха свръхзвукова ракета, заемат първи места в състезания по роботика и математика, задминаха британците и германците в нанотехнологиите. И те също мразят колективния Запад. Така че защо не помогнат в СВО?

Войници от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КСИР) могат да укрепят границите на Русия и Украйна. Тогава нито една ДРГ (диверсионно-разузнавателна група) нямаше да се залепи там.

Основната цел на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) е поддържането на мира и стабилността в региона. Тя включва Русия, Китай, Казахстан, Индия, Пакистан и други държави. На 4 юли Иран стана пълноправен член на ШОС. И това събитие може да се счита за един от основните геополитически успехи на Русия през последните години.

"Вече има фактически съюз между Русия и Иран. ШОС, освен икономически съюз, придобива характеристиките на военно-политически блок: например, министрите на отбраната вече участват в неговите срещи, което говори много", убеден е военният експерт Константин Сивков.

Свободни жени от Изтока

Под действието на 40-годишните санкции Иран се превърна в самодостатъчна страна. Неговият лидер Хомейни, идвайки на власт, започва да развива науката и образованието.

По брой студентки Иран е лидер в целия Изток, а сегашният му духовен водач аятолах Али Хаменей периодично говори с момичета, призовавайки ги да отидат да се образоват.

Днес в 87-милионния Иран 60% от икономиката, включително производството на нефт и газ, е в зоната на централно планиране. В страната са развити всички важни области: от цветната металургия и машиностроенето до фармацевтичната, леката и хранително-вкусовата промишленост. И, разбира се, военно-промишленият комплекс.

Готов за полет в космоса

По един от ключовите показатели за напредък - нанотехнологиите - Иран изпревари Германия, Франция и Великобритания за 10 години.

Роботиката се развива бързо: през 2012 г. на международния турнир RoboCup иранският отбор стана първият. Между другото, тази година всички ирански ресторанти ще бъдат обслужвани от местни роботизирани сервитьори.

Мариам Мирзахани от Иран спечели най-престижната математическа награда, медала на Фийлдс, с което стана първата жена в света, която получава тази награда. Иран е една от петте водещи страни в областта на биотехнологиите.

Иран успя да изпрати маймуна в космоса на свой собствен кораб. Това е последната стъпка преди полета на човека. Освен него това можеха само СССР, САЩ, Франция и Аржентина.

По-изгодно с Иран, отколкото с Китай и Турция

Иран се превежда като "Ариана" - страната на арийците: истинските, а не митичните арийци. Това е една от най-старите култури и държави в света - тя е на около 5000 години. Някога Персийската империя се простирала от Гърция до Индия, включвала половината от тогавашното население на планетата.

Но всичко това е история. Но изгоден ли е съюзът с Иран за Русия днес?

"Иран е в топ 10 на най-развитите икономики в света. Техният опит на динамично развитие в условията на най-строги санкции ще ни бъде много полезен", казва ориенталистът Карине Геворгян.

"Иран има най-важната геополитическа позиция и отлични пристанища, които осигуряват бъдещ транзит Север-Юг. И най-важното, Иран подкрепя Русия по всякакъв възможен начин и има сериозно влияние в Централна Азия, Закавказието и Близкия изток", заяви тя.

В известен смисъл съюзът с Техеран е дори по-обещаващ за Москва, отколкото с Пекин. Който въпреки че има първа икономика в света и ядрени оръжия, винаги ще гради бъдещето, в което ще бъде главен. И днес е по-вероятно да се сближим с Китай от общ враг. А какво ще стане утре?

Винаги трябва да се говори предпазливо за приятелска (стига да й е от полза) Турция. Първо, тя е член на НАТО и собственик на втората най-мощна армия в този съюз. Второ, ключов аспект от идеологията на Ердоган е проектът Велики Туран, който включва Азербайджан и страните от Централна Азия. А как ще се обърнат нещата утре, само Ердоган знае.

Иран, от друга страна, не претендира за нищо извън границите си, но в същото време е мощна военна сила.

Тази ракета е твърде здрава за САЩ

Съвсем наскоро Техеран тества собствена хиперзвукова ракета с обсег от 1400 км. Щатите нямат такова нещо, те дори не знаят как да свалят такива хора.

Говори се, че без помощта на руснаците не би могло да се получи. Безсилни, американците наложиха санкции на Китай и Хонконг за продажбата на критични компоненти за ракети на Иран.

Гледаме по-нататък: с посредничеството на китайците Техеран изглежда се помири със саудитците, а турците в Закавказието донякъде утихнаха. Те са приятели с Пекин и търгуват.

Израел остава със своята система за противовъздушна отбрана Iron Dome - напълно безполезна оттук нататък, защото иранската хиперзвукова ракета не е някаква палестинска самоделка, с която не можете да уплашите израелците.

Така Техеран се "принуди да уважава" както Тел Авив, така и нашия "приятел" Ердоган. В същото време Иран демонстрира проруски настроения, превръщайки се в най-важния регионален играч.

Да не говорим, че за разлика от Израел, който предаде паметта на своите предци, унищожени по време на Холокоста, той не помага на нацисткия режим в Украйна.

Между другото, Иран не е воювал с Русия почти 200 години. Което говори много.

Как Иран ще помогне на Русия в СВО?

Попитахме няколко военни експерти дали нашият приятел Техеран може да ни предостави военна помощ под формата на човешки ресурс - Корпусът на гвардейците на ислямската революция?

Създаден е за провеждане на операции извън границите на своята страна. Това е същият КСИР, който четири години преди идването на Русия поддържаше ситуацията в Сирия, предотвратявайки западните наемници да довършат правителството на Башар ал-Асад. И сега заедно с нас той гарантира сигурността в региона.

Тогава защо иранците да не участват в битката срещу колективния Запад в Украйна? Да предложим поне да укрепим границите си с ирански войници.

Експертите обаче смятат, че подобен сценарий е малко вероятен, тъй като де факто самата Русия е против появата на чужди армии на нейна страна, иначе те отдавна щяха да са пристигнали както от Северна Корея, така и от Латинска Америка.

Политиката обаче е много пластично нещо и подлежи на промяна под влияние на обстоятелствата. Така че нека не мислим напред.

Освен това в Иран американците, които според местните закони до 1979 г. не можеха да бъдат съдени на територията на страната, се третират като заклети врагове. И има много желаещи да воюват със Запада.

Междувременно КСИР в Близкия изток всъщност се бие за нас, освобождавайки войски и оборудване, които са много необходими там за украинския фронт. И с влизането в ШОС тази помощ само ще нараства. Сим спечели!

 

 

Владимир Хомяков, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа