Плажовете в Крим са "почти празни", но руските военни сили в района растат

Плажовете в Крим са "почти празни", но руските военни сили в района растат
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.07.2023
  • Share:

В анексирания от Русия украински полуостров Крим ваканционният сезон наближава своя пик, но хотелите са почти празни.

 

 

Олга, собственик на място за настаняване в Оленивка, село до един от най-живописните плажове на Крим, каза пред украинската служба на RFE/RL:

„Обикновено сме резервирани плътно от юни до септември.“ Тази година, казва тя, „едва 10 процента от стаите са резервирани“ и добавя: „На практика няма и никой по плажовете.“

Други собственици казаха, че в момента резервациите там се движат около 40 до 50 процента от общия капацитет, въпреки високите отстъпки, които предлагат, за да привлекат туристите.

 

Плаж в Алуща, в югоизточната част на Крим, на 17 юни

 

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. полетите до Крим бяха спрени, което означава, че туристите от Русия сега трябва дълго да пътуват по суша, за да стигнат до полуострова.

Маршрутите към Крим бяха допълнително ограничени на 22 юни, когато Украйна уцели мост в района на Чонгар със западни ракети. Мостът е известен като „портата към Крим“.

 

Разрушенията на моста край Чонгар, 23 юни

 

 

Евгени, собственик на апартамент в село Курортное в източен Крим, също потвърждава резкия спад в туризма. Приписва го на трудностите за достигане до полуострова.

„Не всеки иска да прекара няколко дни от ваканцията си на път“, казва той.

Други посочват нарастващата милитаризация по крайбрежието на Крим като причина за отблъскване на руските туристи.

 

Противотанкови препятствия и окопи по протежение на плаж западно от Евпатория, югозападен Крим, снимани на 12 март.

 

 

От края на 2022 г. руската армия е изкопала десетки километри окопи по крайбрежието на Крим и е добавила огневи точки и противотанкови бариери. Това се случва на фона на опасения от потенциален опит на Украйна да си върне територията. В резултат на това много плажове са затворени, казват местните.

 

Крайбрежието в Судак, Крим, на 9 юни

 

 

Село Поповка, на около 30 километра северозападно от Евпатория, традиционно е място на летния фестивал Z.City. Тази година той беше отменен поради затваряне на плажовете.

„Плажовете в Поповка, за съжаление, все още са затворени“, обясни местната жителка Мунире Акмулаева, добавяйки, че части от близката брегова ивица остават отворени.

 

Камиони чакат да преминат контролно-пропускателния пункт Армянск между област Херсон и Крим на 23 юни. Снимката е направена един ден след като мостът Чонгар беше повреден при ракетен удар и затворен за движение.

 

 

За липсата на туристи признават и от окупационните власти. Сергей Аксьонов, назначеният от Кремъл ръководител на анексирания Крим, каза в началото на юни, че туристическият сезон тази година ще се проведе "в съкратен вариант" и обеща компенсации за бизнеса.

Аксьонов обвини за това транспортните затруднения, но призна, че много туристи „просто се страхуват“ да пътуват до анексирания полуостров. Той заяви, че „няма заплахи“ за почиващите в Крим.

Камиони чакат да преминат контролно-пропускателния пункт Армянск между област Херсон и Крим на 23 юни. Снимката е направена един ден след като мостът Чонгар беше повреден при ракетен удар и затворен за движение.

 

Алея в Судак в началото на юни

 

 

Статистиката, публикувана наскоро от Руската асоциация на туроператорите, ясно показва срива на кримския туризъм. През 2021 г. делът на Крим на руския туристически пазар е бил 19 процента. Това лято представлява само 1 процент.

Станете почитател на Класа