Йелън: Идеята "победителят взима всичко" не е здравословна в отношенията САЩ-Китай

Йелън: Идеята "победителят взима всичко" не е здравословна в отношенията САЩ-Китай
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.07.2023
  • Share:

Финансовият министър на САЩ разкритикува втората по големина икономика в света заради последните ѝ остри реакции срещу американски компании

 

 

 

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън призова за пазарни реформи в Китай в петък и разкритикува втората по големина икономика в света заради последните ѝ остри реакции срещу американски компании и новия контрол върху износа на някои важни суровини, съобщава Ройтерс.

Йелън пристигна в Пекин в четвъртък в опит да поправи противоречивите отношения между САЩ и Китай, но в публичните си коментари ясно показа, че Вашингтон и западните му съюзници ще продължат да отвръщат на ударите на това, което тя нарече "нечестни икономически практики" на Китай.

Йелън говори пред Американската търговска камара в Китай (AmCham) след среща, която служител на Министерството на финансите нарече "съществени" разговори с бившия „цар“ на китайската икономика Лиу Хе – близък довереник на президента Си Дзинпин, и напускащия висш китайски централен банкер И Ган.

САЩ се стремят към здравословна конкуренция с Китай, основана на справедливи правила, които са от полза и за двете страни, а не подход „победителят взема всичко“, каза Йелън на китайския премиер Ли Цян на последваща среща в петък.

Тя изрази надежда, че нейното посещение ще стимулира по-редовна комуникация между двете конкурентни страни и каза, че всякакви целенасочени действия на Вашингтон за защита на националната му сигурност не трябва "ненужно" да застрашават по-широките отношения.

„Ние търсим здравословна икономическа конкуренция, която не [се базира на идеята, че] победителят взема всичко, но която, със справедлив набор от правила, може да бъде от полза и за двете страни с течение на времето“, каза тя.

Йелън и други американски представители вървят по тънко въже, опитвайки се да възстановят влошените връзки с Китай, след като американската армия свали китайски правителствен балон над САЩ. В същото време те продължават да настояват Пекин да спре практики, които смятат за вредни за американските и западните компании.

Китай се надява, че САЩ ще предприемат "конкретни действия", за да създадат благоприятна среда за здравословно развитие на икономическите и търговските връзки, се казва в изявление на Министерство на финансите в петък.

„От търговска война или от отделяне и „разкъсване на веригите“ не излизат победители“, се добавя в изявлението на Китай.

Ли каза на Йелън, че дъгата, която се е появила, когато самолетът ѝ кацна от Вашингтон в четвъртък, предлага надежда за бъдещето на отношенията между САЩ и Китай.

„Мисля, че отношенията между Китай и САЩ са нещо повече от вятър и дъжд. Със сигурност ще видим още дъги“, каза той.

Американските компании в Китай се надяват, че посещението на Йелън ще гарантира, че търговията и търговските пътища между двете икономики ще останат отворени, независимо от температурата на геополитическото напрежение.

 

Станете почитател на Класа