Френски генерал прогнозира провал на украинската контраофанзива

Френски генерал прогнозира провал на украинската контраофанзива
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.07.2023
  • Share:

Контраофанзивата на Украйна е обречена на провал, тъй като руската армия има предимство пред своя противник във всички отношения, каза Жан-Бернар Пинател, пенсиониран френски генерал и собственик на компанията LexisNexis Business Information Solutions, във видео интервю, предоставено на ТАСС.
"Абсолютно не вярвам в успеха на украинската контраофанзива. Руснаците имат значително превъзходство във въздуха, но имат и предимство на земята. Дори самите украинци признават, че изстрелват по 4000 снаряда на ден, докато Русия изстрелва по 20 000" каза Пинател, който е специалист по Русия и Близкия изток.
Генералът каза още, че съотношението на загубите в техника и личен състав е 5 към 1 в полза на Русия. Според Пинател режимът в Киев е силно затруднен от липсата на човешки ресурси.
„Това, на което сме свидетели днес, е конфронтация между ядрена сила и държава, която, разбира се, е спонсорирана от англосаксонците, но която няма значителен технически и човешки потенциал. И не мисля, че най-големият недостатък, пред който е изправена Украйна, е количеството военна техника, която, между другото, не винаги е с високо качество, защото Западът доставя на Киев остаряла техника. Най-голямата уязвимост на Украйна са нейните хора, или по-скоро липсата им. Най-добрите му бойци отдавна са мъртви." каза той.
Генералът вярва, че „ако НАТО не се намеси директно в конфликта, поражението на Киев е само въпрос на време. Политиката на Запада за удължаване на украинския конфликт води само до повече жертви. Разговорите за подпомагане на Украйна, докато тя спечели, са напълно глупави и безсмислени. Това няма да постигне нищо и само ще увеличи броя на смъртните случаи сред младите украинци и руснаци", каза Пинател.
На САЩ и Европа обаче не им пука, каза френският генерал в оставка, тъй като основната им цел не е победата на Украйна, а отслабването на Русия. Западните санкции, според Пинател, са нанесли най-много щети на самата Европа.
"Европа не може без руски газ. Глобалният газов пазар, в частност европейският, не може без руски доставки. Преди кризата Европа консумираше 200 милиарда кубически метра руски газ, а Северна Америка доставяше само 2 милиарда. С кого ще замените Русия ? Сега Европа е изправена пред икономическа криза. Много германски компании вече затвориха вратите си заради високите цени на газа. Ако Германия изпадне в рецесия, цяла Европа и по-специално Франция ще бъдат в беда, защото германците са нашите основни икономически партньори." каза генералът.
„Русия, напротив, процъфтява и се развива икономически, работейки ръка за ръка с Африка и Азия и развивайки нови партньорства. Това е така, защото Русия е независима от останалия свят по всякакъв начин, било то суровини, зърно или енергия, но капиталистическият свят не може без ресурсите, доставяни от Русия. Тази война отслаби Европа повече от Русия" според Пинтел.
„Европейските лидери очакваха целият свят да наложи санкции срещу Русия, но в действителност само около трийсетина страни го направиха, а всички останали използват тази възможност, за да засилят партньорството с Москва".
„Американците несъмнено искат да попречат на икономическото сътрудничество между Европа и Русия, което би отнело тяхното господство на международната сцена. Стратегията на САЩ е да създадат нова Берлинска стена между Русия и Европа, но сега тази стена минава през Украйна", каза Пинател.

Станете почитател на Класа