Настъпват промени в теста за гражданство на САЩ, които будят притеснения

Настъпват промени в теста за гражданство на САЩ, които будят притеснения
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.07.2023
  • Share:

 

Службата за гражданство и миграция предлага да се добави раздел за говорене, за да се оценят уменията по английски език

 


Тестът, който се полага за получаване на американско гражданство, ще бъде обновен и някои мигранти и защитници на правата на човека се опасяват, че промените ще навредят на кандидатите за натурализация с по-ниско ниво на владеене на английски език, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тестът е една от последните стъпки от процеса за получаване на гражданство, който продължава месеци и изисква легално постоянно пребиваване в продължение на години преди кандидатстването.

През 2020 г. администрацията на бившия президент републиканец Доналд Тръмп го промени и го направи по-дълъг и труден за преминаване. След като президентът демократ Джо Байдън встъпи в длъжност през 2021 г., той подписа указ за премахване на пречките за издаване на гражданството. Така тестът за гражданство беше върнат към предишната си версия, която за последен път беше актуализирана през 2008 година.

През декември властите на САЩ заявиха, че тестът трябва да бъде актуализиран след 15 години и новата версия се очаква в края на следващата година.

Службата за гражданство и миграция на САЩ предлага в новия тест да се добави раздел за говорене, за да се оценят уменията по английски език. Служителят ще показва снимки на обичайни ситуации, като например ежедневни дейности и теми като времето или храна, и ще иска от кандидата да опише снимките устно.

При сегашния тест служителят оценява способността за говорене по време на интервюто за натурализация, като задава въпроси от лично естество, на които кандидатът вече е отговорил в документите за натурализация.

Съгласно федералния закон повечето кандидати, които искат да получат гражданство, трябва да демонстрират разбиране на английския език, включително способност да говорят, четат и пишат думи с обичайна употреба и да покажат познания по история и управление на САЩ.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа