Руската икономика показа несъмнен признак на възстановяване

Руската икономика показа несъмнен признак на възстановяване
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.07.2023
  • Share:

Производството и регистрацията на тежкотоварни камиони преживява бум в мащаб, какъвто Русия не е виждала от много години. Това явление беше изненада за много западни анализатори, които прогнозираха, че Русия ще рухне поради санкциите.

 

 

Предлагат се различни версии за случващото се, но най-правилната от тях е най-простата: руската икономика се променя бързо. И към добро.

От януари до май тази година продажбите на тежкотоварни камиони надхвърлят 10 000 месечно. Според изданието “Авто Ревю”, цитирайки Националната агенция за индустриална информация (НАИИ), през първите пет месеца на 2023 г. са продадени 44 188 нови тежки камиона. През оставащите седем месеца се очаква да бъдат продадени още 70-80 хиляди нови машини от този клас. Общите годишни продажби в този случай ще достигнат 115-125 хиляди камиона. Каква е причината за толкова бърз растеж?

Отложено търсене или отложени доставки?

През 2021 г. продажбите на нови тежки камиони в Русия възлизат на 79 091 единици. През 2022 г. те са намалели с 5,2% (до 75 013 броя). Ето защо, на пръв поглед, би било логично да се обясни увеличението на продажбите със задържаното търсене. Например, през 2022 г., на фона на разгръщащите се санкции, бизнесът се страхуваше, че икономиката ще пропадне, и не бързаше да осъществява планове за закупуване на нови превозни средства. В края на 2022 г. се оказа, че икономиката оцелява, а през 2023 г. се очаква растеж. И покупките, които бяха спрени миналата година, бяха направени, а сегашните бяха продължени. Наслагването на едното и другото даде такъв висок растеж.

Има и друго обяснение за спада на продажбите през 2022 г. и ръста им през 2023 г. Миналата година, по време на периода на супер-укрепване на рублата, китайски 25-тонен автокран, който струва 2 милиона рубли през 2019 г. по-скъп от аналогичния руски "Ивановец", изведнъж се оказа 2 милиона рубли. по-евтин. Подобна ситуация се разви с тежкотоварните влекачи и като цяло с търговските превозни средства. Променената ситуация в тази логика доведе до увеличаване на поръчките, част от които доставчиците не успяха да изпълнят през 2022 г. От тази гледна точка голяма част от ръста през 2023 г. е отложена доставка през 2022 г.

Но тогава възниква въпросът защо търсенето се увеличи в периода на свръхукрепване на рублата?

Логистика на войната на двигатели

Друга версия за нарастване на търсенето на автомобилен транспорт са нуждите на СВО в Украйна. Но значителна част от превозните средства, които попълваха частите на руската армия и Националната гвардия, бяха взети от складове за дългосрочно съхранение. И попълването с нови машини се извършва по държавни договори, сключени директно с производствените предприятия. Следователно камионите, закупени за правоприлагащите органи, не са включени в горната статистика.

Но това не означава, че войната не е довела до увеличаване на нуждата от търговски транспорт. Първо, увеличиха се доставките на всичко необходимо за въоръжените сили на Руската федерация - от различно имущество до горивно-смазочни материали и боеприпаси. Доставките от производствени предприятия и фирми доставчици до складови бази се извършват предимно с граждански транспорт. Бази за снабдяване в Крим и в освободените територии се попълват с помощта на железопътен транспорт (където е възможно) и камиони.

Не трябва да забравяме и хуманитарните конвои до освободените територии. Същото възстановяване на Мариупол изисква доставката на огромно количество строителни материали. Може да се спори дали този ръст на товарния трафик (а оттам и ръстът на нуждата от камиони) се отдава на резултат от военните действия или на ръст на нуждите на икономиката. Военните строители построиха нещо, но повечето от новите къщи бяха построени от граждански строителни компании, доволни от тези поръчки в условията на възникващото насищане на жилищния пазар.

Подмяна на европейските автомобили поради липса на резервни части

Друга версия свързва ръста на продажбите на тежкотоварни камиони са санкциите, наложени срещу Русия. Казват, че транспортните компании са започнали да извеждат от употреба европейските камиони поради липсата на резервни части или високата им цена.

Отпътуването от Русия на редица западни марки (както самите автомобили, така и производителите на резервни части) наистина създаде определени проблеми с ремонта на европейските тежки камиони. Сервизните центрове са затворени. Но временните проблеми до голяма степен бяха покрити от вноса на резервни части в страната чрез паралелен внос и замяната на отделни артикули с аналози.

Аналозите могат да бъдат получени от Китай или от Иран. В Русия вече са се запознали с китайската автомобилна индустрия. Що се отнася до Иран, автомобилната индустрия е третата по важност индустрия след петрола и газа. По едно време, поради антииранските санкции, страната трябваше да постигне 100% локализация на произвежданите модели (пълни копия или местни версии на европейските производители на автомобили). Това означаваше създаването на собствено производство на компоненти и резервни части, което може да работи за нуждите на руската автомобилна индустрия.

Така възникнаха временни проблеми с ремонта, но едва ли това ще послужи като причина за масовата подмяна на европейски тежкотоварни камиони в транспортните компании с нови от други производители.

Нови външнотърговски пътища

С пренасочването на руския износ всичко е ясно. Европа затвори границите си за него, а основната пратка минава през далекоизточните и черноморските пристанища. Повишено е вниманието към мултимодалния коридор Север-Юг. При липса на железопътна връзка товарът, пристигащ на северното крайбрежие на Каспийско море, трябва да бъде претоварен на автомобилен транспорт, заобикаляйки покрай източния или западния бряг или по море до каспийските пристанища на Иран (където отново се претоварва на автомобилен или железопътен транспорт). В тази насока възникна допълнителна необходимост от превоз на товари (и съответно от увеличаване на превозните средства, заети от тези превози). Това също допринесе за част от ръста на продажбите на камиони.

Но в по-голяма степен автомобилната индустрия е засегната от наложените от ЕС ограничения за руски превозвачи и ответни мерки, които забраняват транспортирането на стоки в Русия (и транзита през руска територия) на европейски компании. Европейската забрана за руските превозвачи освободи определен брой камиони за вътрешни превози. Но те не бяха достатъчни за покриване на новоформираните нужди.

Така се увеличиха доставките за Казахстан и други страни от Централна Азия на стоки, забранени за износ в Русия. В същото време част от тези стоки след това се връщат в Русия чрез паралелен внос. Паралелният внос през Турция също създаде нужда от автомобилен транспорт (въпреки че част от товарите се движат по море и железопътен транспорт).

Процеси на индустриализация

Но основното търсене на превоз на товари възникна в страната поради преструктурирането на икономиката в полза на реалния сектор. Разширяването на производството на търсените промишлени продукти, прилагането на политиката за заместване на вноса налагат създаването на нови производства, изграждането на нови цехове. Това са транспортирането на строителни материали, оборудване за инсталиране, както и при пускането на нови производствени мощности, необходимостта от редовна доставка на суровини и компоненти.

Теоретично, след приключване на процеса на заместване на вноса, транспортният компонент на разходите в крайната цена на продуктите трябва да намалее (крайният продукт няма да бъде транспортиран от Европа, а доставен от това предприятие на потребителите в Русия). Но процесът на стартиране на ново производство все още е в разгара си. Търсенето на превоз на товари само нараства.

Всичко това означава, че руската икономика се преструктурира от европейския модел на „икономиката на услугите“, в която предоставянето на необходимите транспортни услуги се пада повече на малотонажни търговски превозни средства, към модела на „производителна икономика“, в който едротонажните машини става важен. Поради това тежките камиони стават все по-търсени.

 

 

 

Дмитрий Скворцов, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа