Приходите от петрол и газ на Русия са се сринали с една четвърт през юни

Приходите от петрол и газ на Русия са се сринали с една четвърт през юни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.07.2023
  • Share:

Приходите на Русия от петрол и газ са се свили с над четвърт миналия месец на фона на по-ниските цени на петрола и ограничените газови потоци към Европа, съобщава Bloomberg.

 

 

Бюджетните постъпления от петролни и газови данъци са намалели с 26% през юни на годишна база до почти 529 млрд. рубли (5,84 млрд. долара), заяви финансовото министерство в сряда. Данъците върху газа са се сринали с 54% до 125,7 млрд. рубли, а постъпленията от петрол и петролни продукти, които формират над 76% от приходите от въглеводородни продукти, са спаднали с почти една десета до 402,8 млрд. рубли, показва изчисления на Bloomberg.

Войната на Русия в Украйна натоварва държавната хазна на фона на растящите разходи за финансиране на военната агресия на Кремъл, докато в същото време икономиката е под санкциите на Запада. Данъците от петролната и газовата индустрия остават ключов източник на приходи, макар че в момента формират по-малко от една трета от постъпленията в руския бюджет.

 

Източник: Bloomberg

Източник: Bloomberg

 

По-рано тази година Русия промени начина, по който оценява цените на петрола за данъчни цели, опитвайки се да увеличи бюджетните приходи, след като страните от Г-7 наложиха ценово ограничение върху продажбите ѝ на петрол, а Европейският съюз забрани вноса на петрол и петролни продукти по море.

Министерство на финансите въведе отстъпка спрямо глобалния бенчмарк Брент, която дефинира минималната цена за суровия петрол на страната за бюджетни цели. Ако руският петрол се търгува над този праг, министерството използва преобладаващата пазарна цена, за да изчисли данъците. През юни ключовият сорт за износ на Русия Уралс се продаваше за средно 55,28 долара за барел, което е с 8,6 долара по-високо спрямо цената, изчислена по механизма за отстъпка.

Правителството освен това планира да намали наполовина субсидиите за добива на петрол, които плаща на рафинериите, опитвайки се да ограничи бюджетните разходи. Освен това планира да коригира съществуващите показатели и да определи нови за оценка на цената на петрола за бюджетни цели.

Спадът в износа на газ към Европа – преди най-големия пазар на руския газов гигант „Газпром“ е допринесъл най-много за спада на приходите от газ. Постъпленията от експортното мито върху газа са се сринали с 86% до 30,1 млрд. рубли. Приходите от данъка за добив на газ са достигнали 95,6 млрд. рубли и биват генерирани на фона на временно увеличение на митото за „Газпром“ с 50 млрд. рубли на месец през периода от 2023 до 2025 г.

Станете почитател на Класа