InsideOver: САЩ се сблъскаха с деликатен проблем заради руското ядрено гориво

InsideOver: САЩ се сблъскаха с деликатен проблем заради руското ядрено гориво
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.07.2023
  • Share:

САЩ се сблъскаха с деликатен проблем поради зависимостта си от руското ядрено гориво. Това мнение сподели италианският журналист Федерико Джулиани.

 

 

InsideOver: САЩ се сблъскаха с деликатен проблем заради руското ядрено гориво

 

Американските компании плащат на Русия около милиард долара годишно за доставка на ядрено гориво. Според Федерико Джулиани продажбата на гориво в САЩ е един от най-необичайните източници на доходи за Руската федерация. Това съобщава изданието InsideOver.

„В Москва се вливат милиарди от САЩ, които всъщност спонсорират руската ядрена енергетика“, отбелязва авторът на италианското издание.

Експертът на InsideOver пише, че САЩ са изправени пред деликатна дилема заради закупуването на руското гориво. Търсенето на алтернативни доставчици на гориво е изключително трудна задача, а Белият дом се ангажира да намали емисиите в атмосферата, което не може да бъде постигнато без широкото използване на ядрената енергия. От друга страна, продължаващото закупуване на руски суровини от американците ще се тълкува от международната общност като финансиране на Москва.

В бъдеще се очаква зависимостта на САЩ от ядрената енергия да нараства, съчетано с желанието на властите да намалят използването на изкопаеми горива. На този фон нито една американска компания не е в състояние да предложи на САЩ ядрено гориво, сравнимо с руската продукция.

„В близкото минало Съединените щати доминираха на световния пазар за обогатен уран, докато множество исторически фактори не позволиха на Русия да завладее половината от този сектор“, пише Федерико Джулиани.

След разпадането на Съветския съюз американците сключиха споразумение с Русия за закупуването на обогатен уран и от момента на подписването му фактически спряха да развиват собствените си производители. Това позволи на Руската федерация да завладее пазара и да се превърне в доминиращ фактор.

Съединените щати в крайна сметка паднаха в капана на Кремъл и сега са принудени да му плащат всяка година за доставките на гориво.

Понастоящем Русия е най-големият производител на обогатен уран в света, а нейният продукт изгодно се отличава от този на конкурентите й със сравнително ниската цена.

В тази връзка за САЩ няма да е лесно да се откажат от руското гориво, тъй като практически няма с  какво да го заменят.

Около една трета от обогатения уран, използван в Съединените щати, се внася от Руската федерация.

Много други западни страни също купуват ядрено гориво от Русия. Експертът счита, че Москва ще продължи да печели милиарди от тези доставки, тъй като няма предпоставки Западът да се откаже от тях в близко бъдеще.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа