Захарова напомни на израелския посланик какво направиха бандеровци в Украйна

Захарова напомни на израелския посланик какво направиха бандеровци в Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.06.2023
  • Share:

Официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова напомни на израелския посланик в Украйна Михаил Бродски за "етническата политика срещу евреите, провеждана в Украйна от националиста Степан Бандера и неговите последователи".
В по-ранно интервю за израелския Iton, Бродски каза „В този момент украинците са в процес на търсене на своите национални герои", споменавайки националистически лидери като Бандера, Андрей Мелник и Роман Шухевич. Той подчерта, че въпреки че страната му има съвсем различно мнение за тези лица, „би било погрешно да се издига искането да спре преименуването на улици и представянето на Бандера или Мелник като герои, като предварително условие за международна подкрепа за Украйна".
„Нито една организация за защита на паметта на оцелелите от Холокоста не повдигна вежди след забележките на Бродски. Тъй като няма кой друг да защитава жертвите на Холокоста освен нас, позволете ми да напомня на г-н Бродски за етническата политика на Организацията на украинските националисти, начело със Степан Бандера. Всъщност имаше огромни усилия да се унищожат, изгорят и погребат без никакви маркировки, евреите в окупираната от нацистите Украйна и тези не-човеци бяха проактивни в подпомагането на това усилие. Около 1,4 милиона души загинаха по този начин", написа Захарова в Telegram.
„Холокостът трябва да се помни не само защото се е случил в миналото, но и за да се гарантира, че никога повече не ще се случва, и то не само срещу една етническа група или религия, а срещу която и да е от тях. Това не бяха герои, а демони и това не беше самоличност, а позор за народа на Украйна. Това е акт на възхвала на нацизма", каза тя.

Станете почитател на Класа