Сенатът разследва „тъмните пари“ за забавяне на действията в областта на климата

Сенатът разследва „тъмните пари“ за забавяне на действията в областта на климата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.06.2023
  • Share:

Бюджетната комисия на Сената на САЩ проведе изслушване в сряда сутринта, за да разгледа внимателно ролята на свързаните с петрола и газа „тъмни пари" за забавяне на действията в областта на климата – и разкъсване на местните и федералните бюджети. Изслушването беше ръководено от сенатор Шелдън Уайтхаус от Роуд Айлънд, който е провел 10 изслушвания, насочени към кризата с климата, откакто пое кормилото на бюджетната комисия миналия февруари.
Това следва разследване, започнато от демократите в Камарата на представителите през 2021 г., което се съсредоточи върху предполагаемите усилия на Големите петролни фирми да подведат обществеността относно климатичната криза.
„Хвърлям светлина върху огромните, добре документирани икономически рискове от изменението на климата. Това са рискове, които имат потенциала да обхванат цялата ни икономика и да предизвикат широко разпространени финансови затруднения и бедствия", каза Уайтхаус, който е изнесъл в Сената близо 300 речи за климатичната криза.
Във встъпителните си бележки Уайтхаус описа добре документираната кампания за дезинформация, която интересите на изкопаемите горива водят срещу американската общественост. „Започвайки още през 50-те години на миналия век, учените от индустрията осъзнават изменението на климата, измервайки го и го прогнозирайки десетилетия преди да стане публичен проблем. Но ръководството на индустрията и изпълнителните директори прекараха десетилетия в насърчаване на дезинформация за климата." каза той.
Високопоставеният сенатор Чък Грасли, републиканец от Айова, каза „Изслушването е пропусната възможност да работим заедно за отговорен бюджет. Демократите получават много повече тайни или тъмни пари от републиканците".
Комитетът на демократите покани трима свидетели. Първа беше Наоми Орескес, професор по история на науката от Харвард. „Изменението на климата е пазарен провал, а пазарните провали изискват правителствени действия за справяне. Усилията на интересите в областта на изкопаемите горива да нарушат политиката в областта на климата дойдоха с големи разходи за САЩ, включително не само финансови разходи, но също и човешки страдания и загубени животи", свидетелства тя.
Кристин Арена, бивш изпълнителен директор за връзки с обществеността в Edelman, а сега създаща филми със социално въздействие, каза „Точно като ръководителите на тютюневи компании преди тях, ръководителите на изкопаемите горива описват като пристрастни или неубедителни, рецензираната научна и разследваща журналистика, която илюстрира степента на техните измами".
Ричард Пейнтър, професор по корпоративно право в Юридическия факултет на Университета на Минесота, главен адвокат по етиката на Белия дом при Джордж Буш, заяви „Американците трябва да се присъединят към усилията за прекратяване на дезинформацията за климата, независимо къде попадат в политическия спектър. Това не е партизански проблем. Тук става въпрос за грижа и правене на нещо относно сериозна заплаха за човешката раса."
Законът за разкриването, внесен от Уайтхаус в Сената тази година, ще разкрие източниците на тези тайни средства както за демократите, така и за републиканците. „Бих поканил моите колеги от другата страна на пътеката да се присъединят към нас в прекратяването на тъмните пари от двете страни", каза той.

Станете почитател на Класа