Нарендра Моди упражни йога по време на посещението в САЩ

Нарендра Моди упражни йога по време на посещението в САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.06.2023
  • Share:

Нарендра Моди, премиерът на Индия, изпълни йога асани в централата на ООН, когато започна публичната част от посещението си в САЩ.
На северната поляна на ООН Моди се поклони на статуя на убития лидер на индийската независимост Махатма Ганди, преди да каже „Йога е преносима практика за всички възрасти, достъпна за всички религии и култури. Това е много стара традиция, но като всички древни индийски традиции, тя също е жива и динамична. Йога е наистина универсална. Не става дума само за упражнения върху постелка. Йога е начин на живот", каза Моди.
Заемайки мястото си на постелка заедно с над хиляда души, 72-годишният Моди участва през следващите 35 минути в дихателни упражнения, медитация, навеждания и други пози – „палмово дърво, диамант, заек, полукамила, крокодил, опъната жаба".
Събитието почете Международния ден на йога, който Моди убеди ООН да определи като годишен празник. Тазгодишната версия постави световен рекорд на Гинес за най-много националности – 135 – на урок по йога. Тя привлече актьора Ричард Гиър; кмета на Ню Йорк Ерик Адамс; и президента на Общото събрание на ООН, Сзаба Кьороши между другите.
Докато събитието продължаваше, демонстранти викаха от другата страна на улицата. Около 200 поддръжници на Моди и 50 критици бяха държани разделени от бариери и наблюдавани от полицията.
Моди е изправен пред критики у дома заради законодателството, което ускорява гражданството за някои мигранти, но изключва мюсюлманите; нарастване на насилието срещу мюсюлмани и други религиозни малцинства от индуски националисти; и неотдавнашното осъждане на лидера на опозицията в Индия, Рахул Ганди, за подигравка с фамилното име на Моди.
Държавният департамент на САЩ в последния си доклад за религиозната свобода посочи нападения срещу малцинства в Индия и изявления, разглеждани като подстрекателски от членове на партията Бхаратия Джаната на Моди.
Моди не е говорил на нито една пресконференция в Индия, откакто стана министър-председател преди около девет години. През май 2019 г. той присъства на пресконференция, но не отговаряше на въпроси.

Станете почитател на Класа