ООН: Основната цел на сделката за зърно е хуманитарна

ООН: Основната цел на сделката за зърно е хуманитарна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.06.2023
  • Share:

Въпреки факта, че повечето транзакции по сделката за зърно са търговски, основната цел на сделката е хуманитарна - да се поддържат по-ниски цени на храните в световен мащаб, каза заместник-говорител на генералния секретар на ООН Фархан Хак на брифинг.
„Основната цел на Черноморската инициатива е хуманитарна цел. Вярно е, че доста транзакции със зърно са търговски транзакции. Но тези търговски транзакции помагат на нашата хуманитарна цел, като поддържат по-ниско ниво на световните цени на храните като цяло, и особено по-ниски ниво на решаващите цени на зърното, които са фундаментални за икономическата стабилност на много нации по света", каза той.
Руският външен министър Сергей Лавров, попитан за бъдещето на сделката за зърно, каза миналата седмица „Украинската част от сделката за зърно е превърната в търговски проект, като само около 3% от зърното тече към най-бедните страни. Освен това ситуацията с частта от пакетното споразумение за руските торове и храни изобщо не е напреднала".
На 22 юли 2022 г. в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на хранителни продукти и торове на международния пазар. Първоначално споразуменията бяха сключени за 120 дни, през ноември миналата година бяха удължени за същия срок. На 18 март 2023 г. Русия обяви удължаване на сделката с 60 дни, като предупреди, че това ще бъде достатъчно време за оценка на изпълнението на меморандума, подписан с ООН. На 17 май турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че сделката за зърно е удължена с два месеца, считано от 18 май.

Станете почитател на Класа