Вучич обсъди ситуацията в Северно Косово с Лайчак и Ескобар

Вучич обсъди ситуацията в Северно Косово с Лайчак и Ескобар
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.06.2023
  • Сподели:

Президентът на Сърбия, Александър Вучич, проведе вчера разговори в Белград със специалния пратеник на Европейския съюз за диалога между Белград и Прищина, Мирослав Лайчак, и специалния пратеник на САЩ за Западните Балкани, Габриел Ескобар. Това съобщи сръбската обществена телевизия РТС.

 

 

Президентът Вучич повтори, че Сърбия е напълно посветена на процеса на диалог с Прищина и на постигането на компромисни и устойчиви решения в полза на по-добър живот и отношения между сръбското и албанското население в Косово. Той подчерта, че ключово изискване е гарантирането на сигурността на косовските сърби.

На срещата беше разгледана актуалната ситуация в Северно Косово, начини за намаляване на напрежението, изпълнението на постигнатите досега споразумения и възможности за прогрес в диалога, който се води под егидата на ЕС, съобщи пресслужбата на президента на Сърбия.

Насилието в Северно Косово нарасна след като косовските власти назначиха етнически албански кметове в четирите общини, населени предимно с косовски сърби. Протестите на сръбското население в общините Звечан, Лепосавич и Зубин Поток имаха за цел да препятстват новите кметове да поемат своите длъжности, предаде БТА.

 

Станете почитател на Класа