Адвокатите на Тръмп се срещат с Министерството на правосъдието

Адвокатите на Тръмп се срещат с Министерството на правосъдието
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.06.2023
  • Сподели:

Адвокатите на Доналд Тръмп се срещнаха с висши служители на Министерството на правосъдието на САЩ в четвъртък, за да се оплачат от възприемане на неправомерно поведение в наказателното разследване на бившия американски президент за боравенето с материали за националната сигурност.
Срещата включваше адвокатите на Тръмп Джим Тръсти, Джон Роули и Линдзи Халиган, които разговаряха със специалния прокурор Джак Смит, който ръководи разследването, и старши служител от кариерата на заместник-главния прокурор. CBS News първа съобщи за срещата.
Адвокатите на Тръмп представиха общ аргумент защо Тръмп не трябва да бъде обвинен в делото за документите Мар-а-Лаго и предположиха, че някои прокурори, работещи под надзора на специалния прокурор Джак Смит, са участвали в това, което те смятат за нарушение на прокуратурата. Точните обвинения не са ясни, но адвокатите на Тръмп от седмици се оплакват, че Джей Брат, началникът на отдела за контраразузнаване и шпионаж в Министерството на правосъдието, веднъж се е опитал да убеди свидетел да потвърди нещо, което той е отказал. Жалби от такова естество водят до вътрешна бележка до специалния прокурор и е малко вероятно да забавят наказателното разследване.
Срещата идва седмици, след като адвокатите на Тръмп поискаха от Министерството на правосъдието среща с главния прокурор Мерик Гарланд, за да изразят оплаквания относно това, което те смятат за несправедливо отношение към Тръмп за работата му с класифицирани документи в сравнение с други бивши президенти. „Никога президент на Съединените щати в историята на нашата страна не е бил неоснователно разследван по толкова възмутителен и незаконен начин", се казва в писмото, написано от Трусти и Роули.
Въпреки че не е необичайно адвокатите да търсят среща с прокурорите в края на разследването, това обикновено не е с главния прокурор. Такъв е особено случаят при разследвания на специални адвокати, където решенията за повдигане на обвинение могат да бъдат отменени само ако не са спазени правилата на отдела. Развитието идва след като прокурорите наскоро разпитаха свидетели пред голямото жури, изслушващо доказателства по делото във Вашингтон, дали Тръмп е показал материали за националната сигурност, включително документ относно военни действия срещу Иран. Прокурорите изглежда се опитват да установят дали този ирански документ е същият документ, който Тръмп спомена в аудиозапис, в който той каза, че не може да го обсъжда, тъй като не го е разсекретил, докато е бил на поста – въпреки че трябвало да го направи, съобщи преди това Guardian.
Разследването също така проучи дали неуспехът на Тръмп да се съобрази напълно с призовката миналата година, изискваща връщането на всички класифицирани документи, е умишлен акт на обструкция.

Станете почитател на Класа