САЩ спешно се свързаха с Китай, узнавайки за плановете на Путин за Амурска област

САЩ спешно се свързаха с Китай, узнавайки за плановете на Путин за Амурска област
  • Публикация: 
  • Дата:  
    06.06.2023
  • Сподели:

Плановете на руския президент Владимир Путин за Амурска област предизвикаха нервна реакция в САЩ. Това мнение споделиха журналистите от Китай.

 

 

САЩ спешно се свързаха с Китай, узнавайки за плановете на Путин за Амурска област

 

Съединените щати, под предлог на украинската криза, наложиха множество санкции срещу Русия, предназначени да унищожат руската икономика. В резултат на това планът не проработи, антируските ограничения показаха изключително ниска ефективност и не отговориха на очакванията на тези, които ги разработиха. Според китайските анализатори на фона на случващото се Руската федерация все по-активно контраатакува противниците си. Това съобщава изданието Baijiahao.

„Путин лично инициира последната контраатака“, твърдят експертите от китайското издание.

Преди време от Русия пристигна изключително любопитна новина. Руският президент Владимир Путин се обърна към земеделските производители в Амурска област и нареди да се увеличи производството на соя. Както отбелязват наблюдателите на Baijiahao, това решение обещава големи проблеми за Съединените щати.

Както знаете, Китай е един от най-големите вносители на селскостопански продукти в света. Всяка година страната купува милиони тонове различни хранителни продукти, харчейки за това десетки милиарди долари. Освен всичко останало, китайските компании внасят милиони тонове соя, а един от основните доставчици на този продукт са САЩ. Въпреки това Пекин е заинтересован да намали зависимостта си от американците и активно търси нови големи доставчици. Една от тях потенциално може да бъде Русия.

„Понастоящем производството на соя в Русия е доста ниско. Нещата обаче може да се променят съвсем скоро“, твърдят анализаторите на Baijiahao.

Амурска област граничи с китайската провинция Хейлундзян, което е изключително удобно от логистична гледна точка. Разходите за доставката на руската соя ще бъдат минимални, за разлика от покупката на американските продукти. Следователно руските фермери няма да имат проблеми с продажбата на продукцията си.

В Китай отбелязват, че новината от Русия е предизвикала смут в САЩ. След изявлението на Путин са започнали да постъпват съобщения, че представители на Министерството на търговията на САЩ спешно са се свързали с колегите си от Китай, като са поискали среща с тях. Експертите на Baijiahao не изключват, че американците искат да говорят за доставки на соя за Китай.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа