Скандал в Републиканската партия заради войната в Украйна

Скандал в Републиканската партия заради войната в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.06.2023
  • Сподели:

Участничката в надпреварата за кандидатпрезидентската номинация на Републиканската партия на САЩ Ники Хейли отправи вчера критики срещу експрезидента Доналд Тръмп и срещу водещия му съперник Рон Десантис заради отказа им да кажат дали искат Украйна да спечели войната срещу Русия, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

 

 

По време на неотдавнашни събития в общински съвети в САЩ Тръмп, който е фаворит за президентската номинация на републиканците, заяви, че иска войната да приключи, но че ще помогне на Украйна и Русия да договорят споразумение. Губернаторът на Флорида Десантис, най-близкият съперник на Тръмп за републиканската номинация, наскоро заяви, че подкрепя уреждането на войната и че се надява бойните действия да приключат до полагането на клетва от следващия президент през януари 2025 г.

Хейли, единствената жена, бореща се за републиканската номинация, порица Десантис за изказването му тази година, че Украйна води "териториален спор" - коментар, който предизвика широка критика и от който той по-късно се отказа. Тя подчерта, че конфликтът просто не е териториален спор и не е в интерес на САЩ да останат неутрални.

"В най-добрия интерес на националната ни сигурност е Украйна да спечели", отбеляза Хейли на среща с гласоподаватели в Айова.

Украйна е въпрос, който разделя републиканците, поради изолационистката нагласа на много от избирателите им. 51-годишната Хейли, бивш губернатор на Южна Каролина, обяви кандидатурата си за Белия дом през февруари, но надпреварата е оспорвана. Очаква се тази седмица броят на оспорващите си номинацията да достигне двуцифрено число с влизането на още претенденти, включително бившия вицепрезидент Майк Пенс.

Тръмп е начело сред потенциалните гласоподаватели на републиканските първични избори с 49% подкрепа. Десантис е на следващо място с 19%. Между тях и останалата част от участниците, включително Хейли,има значителна разлика. Според последното проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос, проведено през май, тя има подкрепа от едва 4%. Някои от изоставащите кандидати обаче започнаха да отправят критики срещу експрезидента, след като избягваха подобна стъпка в продължение на месеци, за да не отблъснат твърдите му поддръжници, отбелязва агенцията.

 

Станете почитател на Класа