Ли Шанфу: „Манталитетът на студената война се възражда в САЩ“

Ли Шанфу: „Манталитетът на студената война се възражда в САЩ“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    05.06.2023
  • Сподели:

Министърът на отбраната на Китай Ли Шанфу каза, че манталитетът на Студената война се възражда в Азиатско-тихоокеанския регион, но Пекин търси диалог срещу конфронтация. Забележките дойдоха, след като Ли отказа официално да се срещне с американския министър на отбраната Лойд Остин по време на диалога Шангри-Ла в Сингапур.
Говорейки по време на диалога, най-голямата среща на върха по въпросите на сигурността в Азия, Ли отправи слабо завоалирани критики към САЩ, обвинявайки „някои страни в засилване на надпреварата във въоръжаването и намеса във вътрешните работи на други. Манталитетът на Студената война сега се възражда, увеличавайки значително рисковете за сигурността. Взаимното уважение трябва да надделява над тормоза и хегемонията."
Генералът каза на аудиторията, че Китай няма да толерира опитите на силите за независимост на Тайван или външни сили да отделят Тайван от Китай. Тайван е самоуправляващ се остров, който се смята за независим и никога не е бил управляван от режима на китайската комунистическа партия. Президентът на Китай Си Дзинпин си постави за цел Тайван да се обедини отново с китайския континент, със сила, ако е необходимо.
Остин укори Китай в речта си за отказа да проведе военни преговори, оставяйки суперсилите в задънена улица по отношение на демократично управлявания Тайван и териториалните спорове в Южнокитайско море. Връзките между Вашингтон и Пекин са обтегнати по редица въпроси, включително Тайван, Южнокитайско море и ограниченията на президента Джо Байдън върху износа на полупроводникови чипове.
Високопоставена делегация от Държавния департамент на САЩ пристигна в Пекин в неделя, докато Вашингтон се стреми да засили комуникацията с Китай. Даниел Критенбринк, помощник държавен секретар за Източна Азия и Тихия океан, ще обсъди "ключови въпроси в двустранните отношения" по време на посещението си, каза държавният департамент. Критенбринк бе придружен от Сара Беран, старши директор на Съвета за национална сигурност на Белия дом за Китай и Тайван.
В неделя китайските военни упрекнаха САЩ и Канада за „умишлено провокиране на риск", след като военноморските сили на съюзниците организираха рядко съвместно плаване през Тайванския пролив. 7-ми флот на ВМС на САЩ съобщи „Разрушителят с управляеми ракети USS Chung-Hoon и канадският HMCS Montreal са извършили рутинен транзит през пролива през води, където се прилагат свободите на навигация и прелитане в открито море в съответствие с международното право".
Американската армия каза, че по време на транзита кораб на китайските военноморски сили е пресякъл пред носа на Chung-Hoon два пъти, принуждавайки го да намали, за да избегне сблъсък. Това беше втората близка среща между американските и китайските военни за по-малко от 10 дни, след като един от изтребителите на Пекин зави пред един от самолетите за наблюдение на Вашингтон.
В неделя Ли постави под въпрос защо корабите на САЩ и съюзниците са били там на първо място. „Китай не е имал никакви проблеми с невинно преминаване, но трябва да предотвратим опитите да използват тази свобода на корабоплаването, това невинно преминаване, за да упражняват хегемония на корабоплаването. Най-добрият начин е страните, особено военноморските кораби и изтребителите на страните, да не предприемат приближаващи действия около териториите на други държави. По същество опитите да се настоява за подобни на НАТО [съюзи] в Азиатско-Тихоокеанския регион са начин за отвличане на регионални държави и преувеличаване на конфликти и конфронтации, което само ще потопи Азиатско-Тихоокеанския регион във водовъртежа на спорове и конфликти. Днешният Азиатско-тихоокеански регион се нуждае от отворено и приобщаващо сътрудничество, а не от обединяване на малки клики. Не трябва да забравяме тежките бедствия, донесени от двете световни войни на народите от всички страни, и не трябва да позволяваме такава трагична история да се повтори".
Ли не назова изрично нито една държава, но изглежда имаше предвид САЩ, които подкрепят съюзи и партньорства в региона. САЩ са член на алианса Aukus, който ги групира с Австралия и Великобритания. Вашингтон също е член на Четворката с Австралия, Индия и Япония.

Станете почитател на Класа